Den misstänkte i rättssalen. Foto: TT

Sjuksköterska misstänks ha mördat 84 patienter i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

En tysk sjuksköterska dömdes för två år sedan till livstids fängelse för mord och mordförsök på sex patienter. Nu har tysk polis grävt fram och analyserat fler kroppar och de misstänker att han dödat ytterligare minst 84 personer.

Den nu 40-åriga sjuksköterskan sitter i fängelse på livstid för mord på sex personer. Han arbetade på två sjukhus i Oldenburg och i Delmenhorst och injicerade överdoser av läkemedel vilket ledde till hjärtstillestånd och kollaps hos patienterna. I vissa fall försökte han återuppliva dem för att få en hjälteroll på sjukhuset.

Erkände fler fall

Under rättegången 2015 erkände han många fler fall än vad som då kunde bevisas. Nu har en specialkommission grävt upp fler än 100 lik för att analysera dödsorsaken. Enligt utredningen kan det röra sig många fler fall som inte kan bevisas eftersom många av patienterna kremerats.

LÄS MER: Sjuksköterska får livstid för mord

Ansvariga också inför rätta

Två tidigare överläkare och en verksamhetschef kommer också att ställas inför rätta för att ha underlåtit att larma om dödsfallen.

– Man blir mållös inför tanken på 84 mordfall och som om det inte räckte, kan denna siffra bli ännu högre, säger Johann Kühme, polischef i Oldenburg. Han anser att morden kunnat förhindras om de ansvariga agerat och larmat polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.