Foto: TT

Skadad man i grotta kan transporteras

Uppdaterad
Publicerad

Den svårt skadade grottforskaren som befinner djupt nere i Tysklands djupaste grotta är i sådant tillstånd att han kan transporteras.

Det rapporterar bland andra tyska tv-kanalen ARD.

Under natten till torsdagen kom en andra läkare fram till mannen. Den svårt skadade forskaren får nu medicinsk behandling och så fort som möjligt kommer den besvärliga transporten upp till ytan att inledas.

Forskare fast i grotta

Räddningsledningen hoppas att vädret inte kommer att försena uppstigningen. Enligt prognoserna finns risk för åskoväder i området i kväll, vilket kan göra de branta väggarna i grottschaktet extra hala. Dessutom finns risk att vatten störtar in.

Om allt går enligt plan kommer däremot den skadade upp till ytan innan veckan är slut, skriver ARD.

Längst och djupast

Riesendinggrottan är Tysklands längsta och djupaste. Den som vill ta sig ner måste börja med att ta sig 300 meter rakt ner för en lodrät vägg. Sedan fortsätter det mer eller mindre i samma stil ner till 1.148 meter under jord.

Den skadade mannen befinner sig 950 meter ned i grottan.

Runt 200 personer arbetar med att försöka få upp mannen, som var en av dem som upptäckte Riesendinggrottan i Bayern. I helgen höll han på att utforska den när stenar rasade och skadade honom i huvudet och på överkroppen.

”Jättegrej”

Grottans namn är Riesending vilket fritt kan översättas med ”jättegrej”. Grottan ligger i sydligaste Tyskland nära Berchtesgaden vid gränsen till Österrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskare fast i grotta

Mer i ämnet