Skelettdelar efter ungdomar som försökte fly vulkanutbrottet år 79 samt trappa ner till en verkstad där de sökte skydd. Foto: SAMP/TT

Skelett och guldmynt funna vid utgrävningar i Pompeji

Publicerad

Italienska och franska arkeologer har upptäckt fyra skelett och guldmynt i ruinerna av en gammal verkstad i utkanten av den antika staden Pompeji i Italien. Fynden visades upp för pressen på Midsommarafton.  

Skeletten är från unga personer på flykt, inklusive en tonåring flicka, som omkom längst in i en verkstaden nära den antika staden när vulkanen Vesuvius fick sitt stora utbrott år 79 och begravde allt i aska. 

Fynd av fisksås i en kruka

Tre guldmynt och ett hängsmycke från ett halsband låg bland benenresterna. Intill har man även funnit hackor och vaser som också innehållit ”fisksås”, en slags massa gjord på jästa inälvor av fisk och salt som sen kryddades och användes som smakförstärkare.  I verkstaden fanns en ugn som arkeologerna tror användes till att tillverka föremål i brons. 

Utgrävningen av denna och en annan verkstad började i maj nära ett nekropolis, ett gammal begravningsområde i utkanten av Herculaneum, grannstad till Pompeji. Arkeologerna är osäkra på vad för slags hantverk som utövades i den andra verkstaden. Där finns ett runt utrymme som nås genom via en spiraltrappa som grävts ut i marken.

Området plundrat redan under antiken

Arkeologerna menar att det finns bevis för att verkstaden genomsökts av ljusskygga plundrare efter utbrottet, antagligen på jakt efter begravda skatter i askan. Mynten och det förgyllda hängsmycket i form av en blomma undkom dock plundrarnas ögon menar arkeologerna vid samtal med AP. 

Ett annat häpnadsväckande fynd är en grav från 400-talet före vår tidräkning, med en vuxen person komplett med begravningsvaser. Fyndet fördjupar vår kunskap om förromersk tid då samnitiska folk bodde här. 

– Nu talar vi om en begravningsplats som ger en bild av dåtidens samhäller, säger Massimo Osanna, chefsarkeolog i Pompeji till RAI.

– Med dagens tekniska utrustning kan vi även få fram vad han åt de sista dagarna i livet, berättar RAI:s reporter.  

Gravskelettet låg på rygg, troligen en man. Nära hans armar och ben fann man minst sex svartmålade vaser. 

Det antika städerna Pompeji och Herculanum grävs fortfarande ut, och den sistnämnda ligger under ett upp till 24 meter tjockt  asklager.                                                                                                                                                                                         

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.