Diverse olika grupper marscherar mot Donald Trump i Tokyo. Även i Sverige väntas till helgen demonstrationer i samband med att USA:s nya president tillträder. Foto: TT (arkivbild)

Skidåkare demonstrerar mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att Donald Trump tillträder som USA:s president anordnas manifestationer runtom i världen och även i Sverige. I Åre kan man demonstrera på skidor.

Hundratusentals människor väntas i morgon tåga i demonstrationen ”Women's march on Washington”, dagen efter det att republikanen Donald Trump svurit presidenteden.

Enligt arrangörerna är över 600 solidaritetsmanifestationer, ”Systermarscher”, för kvinnors och mänskliga rättigheter planerade runtom i världen – däribland Stockholm och Åre, där den som känner sig manad kan åka längdskidor för sakens skull.

USA-val 2016

”En absurd händelse”

– Det är en absurd händelse och djupt chockerande att en av världens största demokratier väljer en öppen sexist till president. Den här marschen är till stöd för dem som är måltavlor för Trumps sexism och rasism, säger journalisten och författaren Lisa Bjurwald som är en av arrangörerna.

Hon tycker att det är viktigt att visa att visa att man globalt opponerar sig mot den politiska utvecklingen i USA.

– Det här visar att många är så extremt oroade att vi inte kan sitta hemma, utan går ut på gatorna, säger Bjurwald.

Parallellt hålls också en uttalad anti-Trumpdemonstration i Stockholm, ”Anti-Trump Day”, anordnad av Rött forum, medan organisationen Democrats Abroad samlas för en manifestation på Medborgarplatsen. Redan i eftermiddag anordnas dessutom en blixtdemonstration, en så kallad flashmob, vid Brunnsparken i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet