Nattöppna kyrkor efter flygtragedin

Uppdaterad
Publicerad

16 elever och två lärare från ett gymnasium i Haltern utanför Düsseldorf, var ombord det kraschade planet, enligt tyska medier. På skolgården samlades många oroliga människor efter nyheten om flygkraschen och under natten höll kyrkor i trakten öppet.

Planet, en Airbus A320 från flygbolaget Germanwings, var på väg från Barcelona i Spanien till tyska Düsseldorf när det kraschade strax före klockan 11 på tisdagen, svensk tid. Flygbilder från olycksplatsen visar ett flygplan i småbitar.

Skolklassen från Joseph-König-Gymnasiums ska ha varit på ett studentutbyte i Llinars Del Vallès, nära Barcelona. Familjerna de hade bott hos i Katalonien hade vinkat av dem på väg till flygplatsen.

Djupt berörda

På en pressträff sade borgmästaren i den tyska staden Haltern am See att barnen skulle kommit hem med morgonens flyg.

– Vi är alla djupt berörda. Det värsta som man kan föreställa sig har hänt. Det är den värsta dagen i stadens 726 år gamla historia, sade borgmästare Bodo Klimpel enligt tyska medier.

Skolan har stängt och istället inrättat en krisledningsgrupp för att stötta anhöriga och oroliga elever, skriver Ruhr Nachrichten. På onsdag kommer ministerpresidenten och skolministern i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen att besöka skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.