USA:s president Barack Obama. Foto: TT

Obama: ”Nu får det vara nog”

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan 01.00 svensk tid fick skottdramat vid en abortklinik i Colorado Springs, USA ett slut. Två civila och en polisman sköts ihjäl av den gärningsman som i fem timmar barrikaderade sig i byggnaden innan han greps. USA:s president Barack Obama har i ett uttalande under lördagen krävt ett slut på de masskjutningar som gång på gång drabbar landet.

Skottdramat vid en abortklinik i Colorado Springs i USA har krävt minst tre dödsoffer. Enligt en talesperson för polisfacket är det en polis som sköts av den misstänkte gärningsmannen som har avlidit. Fler människor skadades i dramat som pågick i flera timmar.

Gärningsmannen vars motiv inte är känt greps efter att i flera timmar ha förskansat sig inne i kliniken. Det är heller inte klarlagt vilka avsikter mannen eventuellt ska ha haft med att utföra dådet på den aktuella abortkliniken, som drivs av företaget Planned Parenthood.

– Gärningsmannen är gripen. Situationen har hanterats, konstaterade Colorado Springs borgmästare John Suthers lättat efter att polisen enligt uppgift ska ha lyckats att övertala den misstänkte skytten att ge upp.

Obama kräver vapen-förbud

Barack Obama gjorde med anledningen av skjutningen under lördagen ett uttalande.

– Vi måste göra något åt att det är så lätt att få tillgång till krigsvapen för människor som inte har någon anledning att bära dem. Punkt. Nu får det vara nog.

Det var den senaste i en rad skjutningar i USA och Obama tvingades än en gång ta upp frågan om tillgången på vapen i det amerikanska samhället.

Vicki Cowart som är ledare för den regionala Planned Parenthood-organisationen gick efter skottdramat ut och fördömde terrorism.

– Vi delar många amerikaners oro att extremister skapar en förgiftad miljö som föder terrorism i det här landet.

Faktum är att en rad protester tidigare har riktats mot just kliniken i Colorado Springs som flyttade till sina nuvarande lokaler för något år sedan. Byggnaden har beskrivits som ett fort av abortmotståndare.

Hundratals demonstranter samlades utanför kliniken i augusti för att visa sitt missnöje och sätta press på politikerna att dra in det statliga stödet till Planned Parenthood, enligt tidningen Colorado Springs Gazette.

Skottlossning i flera timmar

Skottlossningen inleddes på fredagen vid lunchtid lokal tid, cirka klockan 20.00 svensk tid, utanför abortkliniken. Uppgifter gör gällande att skytten rörde sig i området, och ny skottlossning ska ha hörts flera timmar efter det första larmet.

Enligt polisen gömde sig civila i byggnaden men det är oklart om skytten tog gisslan. Polisens kommunikation gick under dramat att  följa via appar för öppen radiotrafik.

Vid varje försök att närma sig byggnaden utsattes polisen för intensiv skottlossning.

”Våra poliser utsätts på nytt för gevärseld”, skrev Colorado Springs-polisen på Twitter klockan 22:14 svensk tid.

SWAT-team på plats

Ett stort antal poliser och en insatsstyrka var på platsen. Förutom abortkliniken finns även en bank och ett antal butiker i ett köpcenter i närheten, och kunderna uppmanades att stanna kvar och inte ge sig ut på gatan.

Den gevärsbeväpnade skytten, som enligt signalementet klädd i lång rock och jakthatt, ska ha börjat med att öppna eld mot en polisbil och skjuta sönder bakrutan. Vägen utanför kliniken spärrades av.

Poliser skottskadade

Minst fem poliser har blivit skottskadade enligt lokala medier. Även civila ska ha skadats men det är fortfarande oklart hur många och hur allvarligt.

Planned Parenthood är en nationell hälsorådgivare när det gäller föräldraskap och sexualkunskap. Den finns på nästan 700 platser och har fått kritik för att den även upplyser om och genomför aborter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.