Polis har avspärrat området kring det hotell där en person sköts ihjäl i en attack. Foto: TT

Skottlossning på hotell i Dublin

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer öppnade eld inne i foajén på ett hotell i Dublin under fredagen. Männen ska ha varit klädda i polisliknande uniformer och beväpnade med automatvapen. På samma hotell är ett boxningsevenemang tänkt att äga rum under eftermiddagen.

Irländsk polis bekräftar att en man dödats och två skadats när okända män öppnat eld på ett hotell i den irländska huvudstaden Dublin.

Enligt tidningen Independent handlar det om två män som stormat in i foajén på hotellet under fredagseftermiddagen, en tredje person ska ha stått utanför hotellet och hotat passerande från att närma sig.

De tre männen var klädda som poliser, enligt ögonvittnen som tidningen refererar till. När männen öppnade eld med vad som tros vara automatvapnen AK47, började människor fly ut från hotellet.

Flydde i skåpbil

Efter skottlossningen flydde de tre gärningsmännen i en skåpbil som hittats sönderbränd några kilometer ifrån hotellet. Männen är fortfarande på fri fot.

Enligt polisuppgifter till tidningen The Irish Times är både den döda och de två skadade personerna i 20- eller 30-årsåldern.

Polis har spärrat av hotellet för att påbörja en teknisk utredning, skriver Irish Times.

Misstänkt koppling till organiserad brottslighet

Inne på hotellet planerade man genomföra invägningen till flera boxningsmatcher som ska gå av stapeln i helgen.

Det finns ännu inga uppgifter om något eventuellt hot riktat mot fredagens invägning eller helgens boxningsgala men enligt RTE News kan dådet vara kopplad till organiserad brottslighet och mordet på en irländsk man i Spanien. Dagens brutala dåd kan i sådana fall vara en hämndattack.

Matcherna ställs in

Själva matcherna arrangeras av ett boxningsstall baserat i södra Spanien och skulle avgöras på orten Tallaght, sydväst om Dublin. Men Irlands boxningsförbund har beslutat att ställa in boxningsmatcherna i Dublins nationella stadium i helgen.

”Efter händelsen vid invägningen så har Irlands boxningsunion beslutat att kvällens (fredagens) och morgondagens planerade evenemang har ställts in. Säkerheten för publik, boxare och personal är avgörande för oss.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.