Slutet närmar sig: Den omtalade ”domedagsklockan” flyttades fram till 23:57:30 – vilket innebär att ett fullskaligt kärnvapenkrig närmar sig. Foto: TT/SVT

Slutet närmar sig – ”Domedagsklockan” slår snart midnatt

Uppdaterad
Publicerad

Slutet för mänskligheten är nära. Åtminstone om man ska tro den symboliska domedagsklockan, som uppdateras av styrelsen Bulletin of the Atomic Scientists vid University of Chicago.

Klockan – som startades i Kalla krigets begynnelse – är en uppskattning hur nära vår jord är ett fullskaligt kärnvapenkrig.

Beskedet kom under eftermiddagen: Domedags-klockan – som uppdateras efter hur nära planeten är ett kärnvapenkrig – kommer snart slå över till den för mänskligheten oroväckande tiden 23:57:30. Med bara två och en halv ”minut” kvar bedömer forskarna vid Chicagos universitet att civilisationen är synnerligen illa ute.

Historiskt besked

Beslutet att flytta tiden med en halv minut är ett historiskt besked, då man tidigare bara har flyttat den med jämna miniuter.

Bara vid ett tidigare tillfälle har den omtalade klockan varit närmare midnatt: 1953 då både USA och dåvarande Sovjetunionen testade kärnvapen.

Och möjligen finns det skäl för oron: I Bulletin of the Atomic Scientists skriver forskare att ”spänningarna mellan USA och Ryssland som är på nivåer som påminner om de under kalla kriget, faran som utgörs av klimatförändringar och kärnvapenspridning, inklusive det senaste nordkoreanska testet är de största faktorerna som påverkar beslutet om en eventuell justering av domedagsklockan”.

Läget kan bättras

Men även om klockan klämtar för mänskligheten finns det också anledning att ta uppgifterna med en nypa salt – klockan skiljer sig nämligen markant mot de traditionella ur-verken. Om läget förbättras kan tiden också ticka bakåt till ett mer anständigt avstånd till jorden undergång.

Domedagsklockan genom historien

1949: Tre minuter till midnatt. Sovjetunionen testar sin första atombomb.

1953: Två minuter till midnatt. USA och Sovjetunionen testar kärnvapen.

1960: Sju minuter till midnatt. Folket börjar få en uppfattning om hur omfattande en kärnvapenkatastrof skulle vara.

1963: Tolv minuter till midnatt. USA och Sovjetunionen skriver ett avtal om att inte göra kärnvapentest annat än under jorden.

1968: Sju minuter till midnatt. Frankrike och Kina skaffar och provar kärnvapen. Dessutom pågick kapprustning i Vietnam, Mellanöstern och Indien.

1969: Tio minuter till midnatt. USA skriver ett avtal som hindrar spridningen av kärnvapen.

1972: Tolv minuter till midnatt. USA och Sovjetunionen skriver under ABM-avtalet som radikalt minskade på användningen av antiballistiska missiler.

1974: Nio minuter till midnatt. USA och Sovjetunionen skriver under SALT II-avtalet men Indien testar ett kärnvapen.

1980: Sju minuter till midnatt. Minimal kontakt mellan USA och Sovjetunionen. Terroristattacker och inbördeskrig runt om världen.

1981: Fyra minuter till midnatt. Kapprustningen ökar. Konflikter i Afghanistan, Sydafrika och Polen.

1984: Tre minuter till midnatt. Kapprustningen ökar.

1988: Sex minuter till midnatt. USA och Sovjetunionen skriver under att avtal för att minska på kärnvapnen.

1990: Tio minuter till midnatt. Berlinmuren föll och det kalla kriget börjar närma sig slutet.

1991: Sjutton minuter till midnatt. Fem månader före Sovjetunionens fall skriver man ett avtal för att än en gång reducera kärnvapenarsenalerna.

1995: Fjorton minuter till midnatt. Avstannande nedrustning och oro för terroristtillgång av Ryska kärnvapen.

1998: Nio minuter till midnatt. Indien och Pakistan testar kärnvapen.

2002: Sju minuter till midnatt. USA drar sig ur ABM-avtalet. Terrorister försöker komma över kärnvapen

2007: Fem minuter till midnatt. Ökad global oro över Irans kärnvapenambitioner och en kärnvapenprovsprängning utförd av Nordkorea. De experter som utvärderar potentiella faror gentemot mänskligheten lägger till klimatförändringar som ytterligare ett av de största hoten mot civilisationen.

2010: Sex minuter till midnatt. Ökat internationellt samarbete för att minska på kärnvapenarsenaler och för att motverka klimatförändringen.

2012: Fem minuter till midnatt. Minskade framsteg för att minska på kärnvapenarsenaler och för att motverka klimatförändringen.

2015: Tre minuter till midnatt. Fortsatt brist på åtgärder för att hantera klimatfrågan, kärnvapenarsenaler, samt försämrade relationer mellan Ryssland och USA under krisen i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.