En turkisk militärpolis bär bort den döda pojken. Foto: AP

Smugglare åtalas för treårige Alans död

Publicerad

Den hjärtskärande bilden av treårige Alan Kurdi som hittades uppspolad på en strand i Turkiet berörde en hel värld. Nu åtalas två män, misstänkta för att ha orsakat Alans och fyra andra flyktingars död.

Treårige Alan Kurdi kom aldrig till Europa. I september förra året spolades hans livlösa kropp upp på stranden i den turkiska staden Bodrum. Bilderna spreds snabbt över världen och den döde pojken blev en symbol för den enorma flyktingtragedin. Många medier, inklusive SVT Nyheter, tog beslutet att publicera de brutala bilderna.

Nu åtalas två misstänkta människosmugglare i Turkiet, skriver The Independent. Det är två syriska medborgare som åtalas, och de riskerar att dömas till fängelse i upp emot 35 år för människosmuggling och dråp.

Flydde från IS

Alan, pappa Abdallah, mamma Rehan och storebror Galip, 5 år, ville korsa sundet mellan Bodrum och Kos, Grekland, på en liten gummibåt. Sedan var planen att ta sig till släktingar i Kanada.

Familjen kom från staden Kobane i Syrien. De tvingades fly från terrorgruppen IS som ockuperade staden. IS har massakrerat hundratals civila i Kobane.

Familjen Kurdi betalade ungefär 40.000 kronor för platserna på gummibåten. Det var hårt väder på resan över Medelhavet och det tog inte lång tid innan båten tog in vatten. Panik bröt ut bland passagerarna. De två misstänkta smugglarna ska då ha lämnat båten och låtit passagerarna styra själva.

Bara en överlevde

I familjen var det bara pappan Abdallah som överlevde.

– Jag höll min fru i handen. Mina barn, deras händer gled ur mitt grepp, berättade han efter den ohyggliga natten.

Skyller på pappan

De två misstänkta smugglarna åtalas för att medvetet ha lämnat båten och orsakat Alan Kurdis och fyra andra personers död. De har förnekar all inblandning och skyller istället på pappan Abdallah Kurdi, som de påstår organiserade resan och styrde båten.

Pappan är åtalad i sin frånvaro för sin inblandning i tragedin, skriver The Guardian och citerar turkiska källor, men det är oklart vilket brott det ska röra sig om.

Över 400 döda

Sedan Alan Kurdi fotograferades på den där stranden har flyktingar och migranter fortsatt ge sig ut i rangliga båtar, i hopp om att nå Europa. Enligt Internationella organisationen för migration har 409 personer dött i Medelhavet bara i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.