Pressekreterare Sean Spicer hänvisade till tv-kanalen Fox som, med information från tre ”underrättelsekällor”, hävdar att Obama använde brittiska GCHQ för att kringgå amerikansk lag. Foto: TT

Spicer: Trump viker inte om avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det ifrågasatts av flera ledande kongressledamöter i USA, vägrar Trump backa från anklagelserna om att hans företrädare Obama ska ha avlyssnat honom under valrörelsen. Pressekreterare Sean Spicer pekar också på att Obama skulle ha fått hjälp av brittisk underrättelsetjänst för att kringgå amerikansk lag.

USA:s president Donald Trump viker inte från anklagelsen att företrädaren Barack Obama gav order om att Trump Tower skulle avlyssnas under valrörelsen förra året.

– Han står fast vid det, sade Vita husets talesman Sean Spicer under den dagliga pressinformationen.

USA-val 2016

Han lade till att den amerikanska kongressen inte har fått alla detaljer kring övervakningen.

Britter fnyser åt anklagelser

Vita huset lyfter även fram medierapportering om att Obama bad brittiska säkerhetstjänsten GCHQ att övervaka Donald Trump.

Pressekreterare Sean Spicer hänvisade till tv-kanalen Fox som, med information från tre ”underrättelsekällor”, hävdar att Obama använde GCHQ för att kringgå amerikansk lag.

En talesperson för GHCQ, den brittiska motsvarigheten till svenska FRA, kallar Fox påståenden för ”nonsens” och ”löjliga”.

Ifrågasätts av ledande politiker

Flera ledande kongressledamöter har ifrågasatt att Trumps kampanj utsatts för avlyssning. Under torsdagen sade den republikanske ordföranden och den högst rankade demokraten i senatens underrättelseutskott att de inte sett några bevis för övervakning.

”Baserat på den information som är tillgänglig för oss ser vi inga tecken på att Trump Tower var föremål för övervakning av någon del av USA:s regering vare sig före eller efter valdagen 2016”, heter det i uttalandet från Richard Burr och Mark Warner, rapporterar CNN.

Dagen innan gjordes liknande uttalanden av de båda partiernas främsta företrädare i representanthusets underrättelseutskott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet