Foto: SVT

Många döda i våldsvåg i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Två bombdåd har krävt över 50 människoliv i den nigerianska staden Jos. Sammanlagt har runt 300 människor dött den senaste veckan i dåd som tillskrivs extremistgruppen Boko Haram.

Många hade samlats i Yantayamoskén för att lyssna på en predikan om fredlig samexistens av alla religioner. Då passade angriparna på att gå till attack med granater och eldvapen. De kom från tre håll, rapporterar AP.

– Många människor dödades och skadades av explosionen och skottlossningen. Det är ett mirakel att jag lyckades fly, jag kan inte förklara hur det gick till, säger moskébesökaren Umar Abubakar till nyhetsbyrån AFP.

Den andra attacken riktades mot en populär restaurang i Jos, som ligger i gränslandet mellan det muslimska norra Nigeria och den huvudsakligen kristna södern. Sammantaget dödades minst 51 personer och ett 70-tal skadades, enligt räddningsmyndigheten Nema.

Boko Haram har trappat upp våldet under fastemånaden ramadan.

Men det är inte bara islamister som ligger bakom våldet. Minst 37 personer rapporteras också ha dödats i samband med en boskapsstöld i delstaten Zamfara i nordväst. Sammandrabbningar mellan boskapsskötare och jordbrukare är vanligt i Nigeria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.