Papperslösa i USA demonstrerar. Texten på spanska betyder ”Vi är här och vi stannar”. Foto: SVT

Städer i USA trotsar Trump om papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Donald Trumps vallöften var att utvisa miljontals illegala immigranter. Något som möter motstånd från minst 47 städer som meddelat att man tänker vägra leta efter och gripa papperlösa trots att Trump hotat att dra in federala medel för de städer som inte samarbetar.

Vår korrespondent Carina Bergfeldt och fotograf Kyle Lanningham följde med på en demonstration till stöd för papperslösa inför installationen av president Trump.

– Vi är här för att stödja alla immigranter som kommit till USA för att få en bättre framtid, säger José som demonstrerar för första gången i sitt liv.

Agenda

Det är också första gången han ställer upp i tv. Efter att ha hållit sig dold 13 år i USA känner han att han behöver synas. Han vill visa att han finns här.

Elva miljoner utan tillstånd

José och hans fru är två av ungefär elva miljoner människor som bor i USA utan vare sig visum eller arbetstillstånd.

– Vi betalar skatt varje år. Vi respekterar lagen och polisen. Vi är goda grannar. Vi har har inga problem med rättvisan, säger han.

Huvudstaden Washington är en av de så kallade ”fristäder” som inte vill leta efter papperslösa.

Men där finns också organisationen FAIR (Federation for American Immigration Reform) som stöder Trump och inte vill ha några fristäder.

– Fristäder ger skydd till personer som kan utgöra ett hot mot allmänheten, säger Jack Martin på FAIR.

Om man hade kunnat identifiera åtminstone en av terroristerna bakom attackerna den 11 september 2001 medan de var i USA hade kanske alltihop kunnat stoppas, menar Jack Martin.

”Immigranter arbetar”

Tanken att de papperslösa skulle vara en fara för samhället avfärdas av Jackie Reyes, som arbetar på kontoret för latinamerikanska frågor hos Washingtons borgmästare.

– Du kan gå till vilken restaurang som helst här så får du se vilka som arbetar där. Det är samma sak om du ser vilka som jobbar för byggfirmor och bygger hus. Det är immigranter. Till och med på Trumps hotell arbetar immigranter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet