Paul Copeland, statsvetare och doktor på Queen Mary University tror att det blir svårt för Storbritannien att hålla löftet om att stänga sina gränser efter brexit. Foto: TT/Queen Mary University

Statsvetare: Svårt för britterna att stänga gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer bli en utmaning för lämna-sidan att hålla löftet om att Storbritannien ska stå utanför EU:s fria rörlighet, samtidigt som man också fortsätter handla med EU. Det tror den brittiske statsvetaren Paul Copeland.

Det finns orealistiska förhoppningar om vad för typ av överenskommelse som Storbritannien kan nå med EU efter valet att lämna unionen, menar Paul Copeland, doktor och statsvetare på Queen Mary University i London.

– Absolut. I omröstningen har invandrarfrågan varit i fokus. Storbritannien kommer vilja fortsätta vara en del av EU:s marknad. Men det är bara möjligt om man behåller den fria rörligheten för EU-medborgare mellan länderna, säger Copeland i en intervju med Aktuellt.

Brexit

Har argumenterat för stängda gränser

Lämna-sidan har argumenterat att den fria rörligheten innebär att EU-medborgare tar brittiska jobb och sätter press på Storbritanniens välfärdssystem. Man har också argumenterat att ett uttåg ur EU skulle göra att landet får kontroll på invandringen.

– Tillgången till EU:s marknad hänger på en fråga som var central för lämnasidans kampanj. Den fria rörligheten kommer att vara absolut krav från EU:s sida eftersom den är en av de grundläggande principerna med EU. Det är kommer att bli svårt för London att svälja det, säger Paul Copeland i SVT:s Aktuellt.

Svårt att hålla vallöften

Vallöftena kan bli svåra att hålla, menar Paul Copeland.

– Att hålla löftet som man gett i lämna-kampanjen, det vill säga att man kan vara en handelspartner med EU samtidigt som man stänger sina gränser, kommer att bli väldigt svårt.

– London kommer bli varse att man inte både kan ha kakan och äta den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet