Foto: TT

Tusentals tog farväl av våldsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Baptistkyrkan var fylld till brädden, när familjen och tusentals begravningsgäster tog farväl av ihjälskjutne 18-åringen Michael Brown. Budskapet var att hedra honom inte med våld, utan med fred.

Begravningsceremonin i Saint Louis i delstaten Missouri inramades av musik. En gospelkör sjöng och blåsinstrument ljöd i den fullsatta kyrkan.

På den svart- och guldfärgade kistan låg St. Louis Cardinals baseballkeps, densamma som han bar dagen då han sköts ihjäl av en polis i förorten Ferguson.

Michael Brown sköts till döds av polis

Dödsskjutningen den 9 augusti gav upphov till en intensiv debatt om polisvåld, som riktar sig mot USA:s svarta befolkning. Men den ledde också till upplopp och butiksplundringar.

I ett programblad framförde föräldrarna sina minnesord. ”Den dagen du föddes visste jag bara att Gud sände mig en välsignelse och det var du”, skrev modern Lesley McSpadden.

Faderns sista hälsning löd: ”Jag talade alltid om för dig att jag aldrig skulle låta något hända dig och det är det som gör så ont, att jag inte kunde beskydda dig”.

Flera släktingar höll tal under ceremonin.

– Jag är rasande och det gör ont och det är en dödlig kombination. Men den här dagen är för fred och lugn, sade en släkting.

I begravningen deltog föräldrarna till Trayvon Martin, den svarte obeväpnade tonåring som sköts ihjäl av en vakt i ett bostadsområde i Florida 2012.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet