Flera greps i natt i Ferguson. Foto: TT

Undantagstillstånd i Ferguson

Uppdaterad
Publicerad

I Ferguson i Missouri råder undantagstillstånd och ett omfattande polispådrag, ett år efter polisens dödsskjutning av den svarte tonåringen Michael Brown. Under natten greps minst nio demonstranter på St Louis gator.

– De kommer inte att ta över gatorna i natt, det kommer inte att hända, sa polischefen i St Louis County, Jon Belmar, till nyhetsbyrån AP.

Polisen har, i Ferguson som ligger sju timmar efter svensk tid, hög närvaro på gatorna under natten mot tisdag. Under måndagen har demonstranter kastat glasflaskor, skräp och flaskor med fruset vatten på polisen. Den största motorvägen utanför staden har blockerats av demonstranter och människor har också klättrat upp på fasaden till en federal domstolsbyggnad. Sammanlagt har ett 50-tal demonstranter gripits av kravallpolis.

Michael Brown sköts till döds av polis

Det kommer också rapporter om att civila dykt upp tungt beväpnade på plats – vissa med maskingevär. De ska tillhöra gruppen Oath Keepers, som består av föredetta polis, militär och räddningspersonal.

”Vi har inte råd med våld”

Nattens oroligheter kommer efter att en ung man under gårdagsnattens protester skadats kritiskt i skottväxling med polis.

Mannen, som enligt medier är 18 år, avlossade enligt polischef Jon Belmar anmärkningsvärt många skott med ett stulet vapen i folkmassan. Han är nu brottsmisstänkt, samtidigt som han själv vårdas på sjukhus.

En uppenbart frustrerad Belmar sade vid en presskonferens att personer som tar till våld inte är demonstranter.

– Det finns en liten grupp människor som inte vill att vi ska ha fred. Vi har inte råd med den här sortens våld, sade han enligt tidningen USA Today.

Undantagstillstånd utlyst

Vad som skett under natten till måndagen är inte helt klart, men enligt Belmar har minst sex skyttar varit inblandade i oroligheter i samband med protesterna. Fyra inblandade poliser har tagits ur tjänst.

De styrande i St Louis reagerade på måndagen med att utlysa undantagstillstånd och har beordrat ut förstärkningar.

Manifestationer under söndagen

I söndagen högtidlighölls dödsskotten mot Michael Brown i stillhet genom olika manifestationer där hundratals människor deltog.

Dödsskjutningen av Brown ledde till stora protester och kravaller i USA, samt en intensiv diskussion om relationen mellan USA:s svarta och landets poliskår. I november i fjol kom en åtalsjury fram till att inget åtal bör väckas mot polisen som sköt Brown.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet