SVT Nyheters korrespondent Stina Blomgren. Foto: SVT

Stina Blomgren: ”Sinai är ett laglöst område”

Uppdaterad
Publicerad

Attacken i norra Sinai är den blodigaste i området sedan IS bildades säger SVT Nyheters korrespondent Stina Blomgren.

– Det är ett laglöst område som är väldigt svårt att besöka som journalist, säger hon.

Vid attacken, cirka fyra mil väster om provinshuvudstaden al-Arish sprängde extremister en bomb och sköt mot Rawda-moskén i samband med fredagsbönen. Men ännu har ingen tagit på sig dådet, däremot så anklagar sufiska ledare IS för attentatet.    

– Området har blivit allt mer laglöst sedan IS etablerade sig där. Många spekulerar därför i om det är IS som ligger bakom detta också, säger Stina Blomgren.

Döda kroppar

Bilder visar hur väggar och golv i Rawda-moskén är täckta av blod. Döda kroppar har blivit inlindade i tygskynken. 

– IS har tidigare gett sig på kristna i området, många av dem har därför gett sig av. Detta är dock det värsta dådet som utförts mot muslimer och en moské i området. Moskén tillhör en sufisk gren av islam, säger Stina Blomgren.  

Redan i oktober förra året kom IS med hot mot sufister i området som de menar inte tillhör ”riktig” islam.  

Laglös situation

IS har utnyttjat den laglösa situation som uppstått sedan den före detta presidenten Muhammad Mursi avgick 2013 och president al Sisi tog över menar Stina Blomgren.  

– Konflikten har trappats upp sedan den islamiska staten IS etablerade sig på Sinai, säger hon.    

Presidenten har utlyst undantagstillstånd och tre dagars landssorg till följd av attacken och dödstalen kommer troligtvis att fortsätta stiga.   

– Det är ett fruktansvärt dåd och det är väldigt många döda. Vi får följa utvecklingen och se vilka som tar på sig attacken, säger Stina Blomgren.

Turistorter på Sinaihalvön

På motsatt sida Sinaihalvön pågår sol- och badturismen ganska opåverkad. I Sharm el-Sheikh, vid halvöns södra del längs kusten mot röda havet, ligger flera turistorter i en specialbevakad remsa som är avstängd från resten av Sinaihalvön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.