I den nya mätningen uppger 51 procent att de skulle rösta på Clinton om det var val i dag, medan Trump har tappat sin ledning och står på 39 procent. Foto: TT

Stödet för Donald Trump rasar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

En ny opinionsmätning visar att stödet för Donald Trump har störtdykt sedan förra månaden. Han tappar sin ledning över Hillary Clinton, som nu har en tvåsiffrig ledning – 51 procent mot Trumps 39 procent.

Den gångna månaden har varit tuff för Donald Trump, som är i konflikt med toppar i det republikanska partiet och som fått kritik för uttalanden om muslimer och minoriteter.

Dramatiskt ras för Trump

En opinionsmätning av Washington Post och ABC News visar att Trumps stöd har rasat dramatiskt sedan förra månaden då kampen mellan honom och Hillary Clinton var jämn. Då stod Trump på 46 procent, mot Clintons 44 procent.

USA-val 2016

I den nya mätningen uppger 51 procent att de skulle rösta på Clinton om det var val i dag, medan Trump har tappat till 39 procent. Clinton har alltså dragit ifrån till en tvåsiffrig ledning efter att ha legat efter i maj.

Trump på osäker mark

Valet närmar sig, men Trump står på osäker mark, skriver Washington Post. 56 procent av de tillfrågade i mätningen säger att miljardären går emot deras åsikter, medan 64 procent säger att han inte har vad som krävs för att vara president. 56 procent säger att han är okvalificerad.

66 procent säger att Trumps kommentarer om kvinnor, minoriteter och muslimer är orättvisa fördomar.

Men Clinton klarar sig inte utan kritik. 56 procent uppger att de är missnöjda med hur hon hanterade härvan kring hennes personliga e-postserver. Och hälften av de svarande är oroliga över framtiden om Hillary Clinton skulle bli president.

Stort motstånd även mot Clinton

Motståndet mot Clinton är till och med så stort att vissa av dem som uppger att de ogillar Trump ändå skulle rösta på honom.

Washington Post menar att detta understryker hur impopulära de båda största presidentkandidaterna är, en impopularitet på historiska nivåer.

Om mätningen

Washington Post och ABC News genomförde mätningen genom ett slumpmässigt urval av 1.001 personer, som svarade på frågor i telefon. Felmarginalen är på plus eller minus 3,5 procentenheter.

Mätningen gjordes under perioden 20 till 23 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet