Förbundskansler Angela Merkel och president Joachim Gauck (andra från vänster) framför Brandenburger Tor vid kvällens manifestation. Foto: TT

Stor anti-terrordemonstration i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 10.000 människor deltog i kväll i Tysklands huvudstad Berlin i en manifestation för demokrati och mot terrorism, våld och hat. Även förbundskansler Angela Merkel deltog.

Bland dem som deltog i manifestationen fanns, förutom förbundskansler Angela Merkel,  även Tysklands president Joachim Gauck. Även ledare för olika religiösa samfund deltog: katoliker, protestanter, judar och muslimer.

Vid mötet på Pariser Platz vid Brandenburger Tor i centrala Berlin sade Berlins borgmästare Michael Müller att ”islam hör hemma i Berlin”.

President Joachim Gauck, medborgarrättskämpe under kommunistdiktaturen i forna Östtyskland, avslutade sitt tal med formuleringar som kan ses som riktade mot den anti-islamska rörelsen Pegidas demonstrationer i framför allt Dresden.

Så sent som i går deltog 25.000 personer i en Pegida-demonstration i Dresden där man bland annat krävde striktare migrationslagar.

”Vi är alla Tyskland”

– Vi är alla Tyskland. Vi är demokrater med olika politisk, kulturell och religiös bakgrund. Vi har förtroende för varandra och önskar ett liv i enighet, rättvisa och frihet, sade Gauck.

De tre sista orden – Einigkeit und Recht und Freiheit – är också inledningen på den tyska nationalsången.

– Terroristerna vill splittra oss, sade presidenten också.  

Förbundskansler Angela Merkel har tidigare tagit ställning mot Pegidas demontrationer. Det gjorde hon även i dag.

– Hat, rasism och extremism har ingen plats i det här landet. Vi är ett land byggt på demokrati, tolerans och öppenhet mot omvärlden, sade hon i ett tal inför manifestationen.

Förrått islam

I samband med demonstrationen lade bland andra Aiman Mazyek, ordförande för Muslimska centralrådet  i Tyskland, en krans vid franska ambassaden som en hyllning till de 17 mördade vid terrordåden i Paris.

Mazyek sade att terroristerna ”har förrått islam och dragit dess principer i smutsen”.

– Den som mördar en människa, dödar hela mänskligheten, citerade han ur koranen, rapporterar bland andra tv-kanalen ZDF.

Muslimska centralrådet var arrangör för manifestationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.