Stefan Andersen såg explosionen i Tianjin: ”Jag trodde det var ett bombangrepp”, säger han. Foto: PRIVAT/TT

Nya bilderna visar enorma förstörelsen i Tianjin

Uppdaterad
Publicerad

Det råder total förödelse i den kinesiska kuststaden i Tianjin efter de kraftiga explosioner som inträffade i mångmiljonstaden sent på onsdagskvällen.

– Man tänker tusen tankar i en sådan stund. Huset hoppade. Först trodde jag att det var ett bombangrepp, säger vittnet Stefan Andersen till SVT Nyheter.

Klockan var 23:30 lokal tid när larmet kom om en serie jättelika explosioner inne på ett industriområde i Tianjin med farligt gods. Hittills har minst 50 personer omkommit och över 700 skadades – 70 av dem allvarligt.

Förödelsen är dock enorm och den verkliga dödssiffran kan vara långt högre. Hong Kong Free Press återger uppgifter från en soldat om att 200 räddningsarbetare tog sig in på explosionsområdet och att bara fyra kom tillbaka.

Explosionerna i Tianjin

Utbredd förstörelse

Hela industriområdet i Tianjin förstördes i explosionerna. Hus är utbrända, fönsterrutor på hus belägna flera kilometer från området har krossats och en hel bilpark är totalförstörd, rad efter rad av utbrända bilar fyller parkeringen.

 BBC:s reporter Xinyan Yu var en av de första journalisterna som var på plats i Tianjin och tidigt i morse twittrade hon:

”Människor går som zombies med blod och krossat glas på sina huvuden. Det känns som en ”sci-film”.

En kinesisk byggnadsarbetare vittnade om konsekvenserna.

– Mitt hus har blivit ett envåningshus. Två våningar plattades till.

Trodde det var ett bombangrepp

SVT Nyheter har pratat med dansken Stefan Andersen som är på plats i Tianjin. Han vaknade av ett kraftigt ljus i samband med explosionerna.

– När jag gick fram till fönstret kom en kraftig smäll som fick hela byggnaden att skaka. Kort därefter kom en ny explosion som blåste in fönstren.

Vad tänkte du då?

– Man tänker tusen tankar i en sådan stund. Huset hoppade. Först trodde jag att det var ett bombangrepp. Sen gick vi ner på gatan och väntade. Tusentals människor stod på gatan. Folk gick omkring i sina underkläder. Sedan kom polis och militär och de skötte det mycket bra med att få människor utom fara.

Oklar orsak

Kinesiska myndigheter har inte velat gå in på vad som orsakade explosionen. Det företag som äger hamnmagasinet där explosionen inträffade, är specialiserat på att hantera farligt gods.

Vad det än var som exploderade var extremt kraftfullt. Enligt Kinas jordbävningscentrum motsvarade den andra, mest kraftfulla explosionen, en jordbävning med magnituden 2,9.

Svårt att få kontroll

Till en början bekämpades bränderna med minst 10 räddningsstyrkor och 35 brandbilar sattes in. Senare har räddningsstyrkan fått förstärkning från närliggande områden och Peking.

Enligt SVT-medarbetaren Fiona Feng, på plats i Peking, är bränderna efter explosionerna svåra att få kontroll över då det är kemiska ämnen som har fattat eld och inte går att släcka med vatten.

Folk köar för att ge blod

Många människor som bor i närheten av industriområdet har blivit evakuerade från sina bostäder och ett stort militärt räddningsteam har skickats till staden för att hjälpa till. De stora antalet skadade har bidragit att blodbankerna i staden behöver fyllas på. Kinesiska People's Daily uppger att bussar åker runt i staden för att ta emot blod. Även taxichaufförer ställer upp för de skadade och kör in dem gratis till sjukhuset.

De evakuerade människorna bor nu i tält och många blev av med precis allt i explosionerna. Under dagen har många människor, endast iklädda underkläder, köat för att få kläder som har donerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionerna i Tianjin

Mer i ämnet