Foto: TT

Stor förödelse på Kuba under Irmas framfart

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Irma drog in över Kuba vid midnatt lokal tid. Nu fortsätter orkanen längs Kubas kust där det rapporteras om stor förstörelse.

– Vissa städer på nordkusten är under vatten, skriver CNN:s reporter i Kuba Patrick Oppmann på Twitter.

När Irma drog in mot Kuba under natten var det med en vindstyrka på 72 meter per sekund, klass fem på orkanskalan.

– Irma ger Kuba ett heligt helvete just nu. Vindstyrkan fortsätter att öka, skriver CNN:s reporter i Kuba Patrick Oppmann på Twitter.

Stormen Irma

Under morgonen klassades Irma återigen som nivå fyra på orkanskalan.

Enligt CNN:s Kubareporter ska städer på nordkusten vara under vatten. Kubas myndigheter uppger att orkanen redan har lämnat ”omfattande skador” efter sig enligt AFP.

– Understa våningen i huset jag är i är fylld med vatten. Vi kommer att klara oss, men andra kommer inte göra det, skriver Patrick Oppmann.

Enligt Kubas meteorologiska institut var vindarna i norra delarna av landet så starka att instrumenten som mäter vindstyrka förstördes.

TV: Så här rör sig Irma timme för timme

Knapphändiga rapporter från landet

I nuläget kommer det knapphändiga rapporter från landet, eftersom att elen på ön ska ha varit avstängd sedan i fredags.

– Vindarna är väldigt starka, de kommer och går och det är strömavbrott, säger Anaida González, som tar skydd i provinsen Camagüey i centrala Kuba, till Reuters.

När orkanen slog till mot ön överraskades många. Kubanska meteorologer hade inte räknat med att Irma skulle drabba landet så hårt.

LÄS MER: Kryssningsresan till ”ingenstans” – 4.000 åker mot okänt mål

CNN:s korrespondent på Kuba Patrick Oppmann. Foto: Skärmdump CNN

Över en miljon människor tagit skydd

Totalt har över en miljon människor längs med Kubas nordkust satt sig i säkerhet inför orkanens ankomst, antingen i statliga katastrofcenter eller hos grannar eller släktingar. Befolkningen är vana vid de återkommande tropiska ovädren.

– Hit är alla som vill välkomna, för oss är ingen en främling, säger kubanskan Anolan till nyhetsbyrån Efe.

Hon har tagit emot flera människor i sitt enkla, men säkra hem i Punta Alegre inför Irmas ankomst. Invånarna i den lilla fiskebyn har som brukligt stärkt sina hem med träreglar och säkrat taken genom att spänna sina fiskenät över dem.

LÄS MER: Orkanen Irmas framfart

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma

Mer i ämnet