Republikanernas Donalds Trump och demokraternas Bernie Sanders. Foto: TT

Sanders och Trump vinner West Virginia

Uppdaterad
Publicerad

Den demokratiska presidentaspiranten Bernie Sanders vann primärvalet i West Virginia före konkurrenten Hillary Clinton. Donald Trump tog inte helt oväntat hem republikanernas primärval i både West Virginia och Nebraska.

Förlusten för Clinton i delstaten West Virginia saktar ner hennes framfart, men hon har fortfarande en övertygande ledning och är favorit till att bli demokraternas presidentkandidat vid partikonventet i juli.

Hittills har Clinton vunnit 26 och Sanders 20 av de 57 primärvalsdrabbningarna i USA:s delstater och territorier. Clinton har en i princip ointaglig ledning om man ser till antalet delegater, de som röstar fram presidentkandidaten i slutändan.

USA-val 2016

Trump hånar Clinton

Republikanernas Donald Trump, vars samtliga konkurrenter har kastat in handduken, vann inte helt oväntat primärvalen i både West Virginia och Nebraska. Han närmar sig de 1.237 delegater som krävs för att han ska bli utsedd till republikanernas presidentkandidat.

Trump har hånat Clinton den senaste tiden för att hon inte ”kan slutföra affären” genom att vinna över Sanders som sedan den 1 februari varit hennes enda motståndare i kampen om att bli demokraternas presidentkandidat.

Clinton har sagt att hon ignorerar Trumps personliga förolämpningar, inklusive hans nya smeknamn för henne, ”Crooked Hillary”. I stället säger hon att hon kommer att kritisera hans politiska uttalanden.

Tar avstånd från Trump

Texassenatorn Ted Cruz, Trumps främste utmanare som presidentkandidat för republikanerna tills han nyligen hoppade av, har hittills inte visat några tecken på att stödja Trumps nominering. Och den senaste tiden har motsättningarna inom det republikanska partiet blivit allt tydligare. SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att talmannen i representanthuset, Paul Ryan, inte har inte velat ställa sig bakom Trump.

Ryan är som talman den högst uppsatta republikanen i kongressen. Trots Ryans kritik har Trump nu gått ut med att han vill att Paul Ryan ska stanna kvar som talman vid republikanernas kongress.

– Han är en mycket bra man. Han vill partiet väl och jag tror att vi kommer att få mycket positiva resultat. Jag skulle uppriktigt sagt vilja att han stannar kvar som talman, sade Trump i en intervju med amerikanska Fox News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet