Bilden visar infarten till en stad i södra Jemen, där Al-Qaida misstänks träna blivande terrorister. Foto: Scanpix

USA: Medborgare, lämna Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska utrikesdepartementet uppmanar alla sina medborgare utom ”nödvändig” personal vid ambassaden att lämna Jemen omedelbart.

I uttalandet från utrikesdepartementet meddelar man att hotnivån i Jemen är ”extremt hög” samt att det finns risk för både terrordåd och oroligheter.

Kort därpå meddelades att även Storbritannien drar tillbaka all personal från sin ambassad i Jemens huvudstad Sanaa, rapporterar AFP.

Terrorhot i Jemen

Uppgifter om terrordåd

En tjänsteman vid den amerikanska underrättelsetjänsten och en diplomat från mellanöstern berättar för AP att den nuvarande avstängningen av ambassader i Mellanöstern och Afrika satte igång efter att man avlyssnat en hemlig korrespondens.

Korrespondensen skedde mellan två av al-Qaidas ledare, varav en av dem baserad i Jemen, och handlade om planer på en stor terrorattack.

Utfärdat fler varningar

Tidigare har USA utfärdat en resevarning för alla amerikanska medborgare på grund av terrorhotet.

al-Qaida på Arabiska halvön, Aqap, anses vara en av de mest aktiva delarna av terrornätverket och har genomfört flera attentat mot amerikanska intressen på senare år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot i Jemen

Mer i ämnet