USA evakuerar diplomater i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesdepartement har beordrat större delen av sin ambassadpersonal att lämna Lahore i Pakistan, efter att ett terrorhot riktats mot konsulatet i staden. Samtidigt trappar USA upp drönarkriget mot al-Qaida.

Diplomaterna har flyttats från Lahore till huvudstaden Islamabad, kvar finns endast ett mindre antal anställda.

USA:s ambassad i Islamabad bekräftar att det nya hotet inte är kopplat till de terrorhot som gjort att 19 amerikanska beskickningar i Mellanöstern och Nordafrika stängts.

Terrorhot i Jemen

– Vi har fått information om ett hot riktat mot konsulatet i Lahore, sade taleskvinnan Meghan Gregoris på fredagen.

Höjd säkerhet och stängda ambassader

Beväpnade män dödade samma dag nio människor och skadade 27 i staden Quetta, västra Pakistan, i en attack vid en moské. Enligt polisen var attacken riktad mot en lokal politiker.

Det är oklart när konsulatet öppnas igen. Säkerheten i Islamabad har höjts och poliser och soldater patrullerar gatorna.

Saudiarabien meddelade att man gripit två misstänkta medlemmar i al-Qaida för inblandning i attentatsplaner mot väst-ambassader i Mellanöstern.

De gripna ska ha haft kontakt med al-Qaidas gren i Jemen. Både där och i Pakistan jagar USA terrornätverket med förarlösa plan. USA trappar nu upp drönarattackerna i Jemen, och minst tolv medlemmar av nätverket har dödats inom ett dygn.

Stängda ambassader

* USA har stängt 19 av sina ambassader och konsulat i muslimska länder till och med den 10 augusti.

* Det gäller beskickningar i Förenade arabemiraten, Jordanien, Egypten, Saudiarabien, Dubai, Kuwait, Bahrain, Oman, Saudiarabien, Jemen, Libyen, Madagaskar, Mauritius, Burundi, Djibouti, Sudan och Rwanda.

* Storbritannien har tillfälligt stängt sin ambassad i Jemens huvudstad Sanaa och flyttat all personal därifrån.

* Tyskland har stängt ambassaden i Sanaa till och med den 11 augusti.

* USA har evakuerat konsulatet i Lahore, Pakistan, på personal.

Källor: Amerikanska UD, Tysklands och Frankrikes ambassader i Sanaa, Norges ambassad i Riyad, Storbritanniens ambassad i Jemen. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot i Jemen

Mer i ämnet