Under dagen anordnades en demonstration på ett torg i centrala Cleveland, där en man med vapen på axeln drog till sig mycket uppmärksamhet. Foto: SVT/TT

Stort säkerhetspådrag inför Republikanernas konvent

Uppdaterad
Publicerad

I Cleveland är ingenting som vanligt. I morgon börjar partikonventet där Donald Trump av allt att döma väljs till presidentkandidat. Tiotusentals väntas demonstrera och säkerheten är uppskruvad till max, i en stad där privatpersoner enligt lag har rätt att bära vapen.

Många håller många spänt andan för den kommande veckan. 50.000 personer väntas demonstrera i Cleveland och redan nu har många varit ute på gatorna. Flera grupper har sagt att man tänker utöva sin rätt att bära vapen i samband med det republikanska konventet, något som skapat extra oro.

På söndagen uppmanade därför chefen för Clevelands polisfack, Steve Loomis, Ohios guvernör John Kasich att utlysa undantagstillstånd och tillfälligt upphäva den lag som tillåter personer med licens att bära vapen. Men Kasich menar han saknar befogenhet för att göra något sådant.

USA-val 2016

– Guvernörer har inte makten att godtyckligt upphäva konstitutionella rättigheter eller statliga lagar, säger en talesperson för Ohio-guvernören till nyhetsbyrån Reuters.

3.200 poliser kommer utifrån

Omkring 5.000 poliser och säkerhetsagenter ska skydda Cleveland i ett enormt säkerhetsarrangemang som övervakas och koordineras av USA:s säkerhetstjänst Secret service.

Att köra bil genom innerstan är knappt möjligt eftersom många gator helt spärrats av med stora svarta staket och betongplintar. Helikoptrar cirkulerar i luften och i flera av de större hotellens dörröppningar står beväpnade poliser.

Brian Kazy sitter i Clevelands stadsstyrelse, han är ansvarig för säkerheten under konventet. 1.800 av de 5.000 poliserna är från den lokala styrkan, varenda polis i Cleveland kommer att ha ögonen på området kring Quickenloans arena, där konventet hålls.

– Det  kommer omkring 3.200 poliser utifrån, både från den nationella polisstyrkan och från andra distrikt, säger Brian Kazy till SVT Nyheter.

Får bära vapen

Ohio är en så kallad ”open carry-state”, det vill säga en delstat där personer får lov att bära vapen, om man har licens. Efter skjutningarna som skakat landet, nu senast i Dallas, finns en oro som bubblar kring de stora demonstrationer som väntas.

– Jag tror att det kommer att bli våldsamt, med mycket bråk. Jag tänker personligen inte vara här utan följa det på tv istället och se till att mina barn håller sig inomhus, säger en man vi träffar på gatan i centrala Cleveland.

I praktiken får alltså en person med vapenlicens gå runt på gatorna med ett gevär över axeln. Men det, understryker Brian Kazy, betyder inte att man får lov att avlossa vapnet. Det är endast tillåtet om det finns fara för ens eget liv.

– En oro vi har är om en individ löper amok och börjar skjuta så skulle de personer som bär vapen kunna bestämma sig för att de vill ”hjälpa till”. Polisen är inte tränade för att stoppa någon som skjuter för att fråga vem de skjuter på, eller vilken sida någon står på, de svarar bara på situationen. Det är en oro att något sådant skulle kunna ske, men vi är trygga i att ett sånt scenario inte skulle bli långvarigt, säger Brian och fortsätter:

– Alla som kommer hit och bär vapen kommer att informeras om att vi har ögonen på dem, och att ett felaktigt drag kommer att leda till att polisen ingriper.

”Alla har rätt att demonstrera”

Grupper från båda sidor, de som står bakom Trump och de som ska demonstrera mot honom, väntas snart fylla stadens gator. Organisationen Black lives matter ska närvara under veckan, på andra sidan finns även flera högerextrema och vit makt-organisationer.

För att undvika sammandrabbningar har man försökt se till att de fått tillstånd att demonstrera under olika tider, berättar Brian Kazy.

– Alla har rätt att komma hit och protestera. Vi kommer att låta dem utöva sina konstitutionella rättigheter och göra sina röster hörda. Men vi kommer inte att tillåta våldsamt beteende eller beteende som skapar panik. Så fort något sådant sätter igång så kommer vi att bryta in och ta över situationen.

Oro för motorcykelgäng

Förutom de många demonstranter som kommer att befinna sig i Cleveland i samband med konventet har nu ett annat orosmoln dykt upp – ett stort motorcykelgäng som uppges vara på väg mot staden: Bikers for Trump.

Exakt hur många det handlar om är oklart, men enligt informationen som stadsstyrelsen fått kan det handla om så många som 10.000 personer.

– Det här är något helt nytt. De kommer hit för att skydda Trump och hans supportrar. Förhoppningsvis kommer de att hålla sig lugna, men enligt vad vi hört skulle det kunna bli oroligt eftersom de är motpolen till Black lives matter, säger Brian Kazy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet