Dödsstraff för gruppvåldtäkt i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män döms till döden för för den dödliga gruppvåldtäkten på en 23-årig kvinna i New Delhi.

Redan i tisdags befanns männen skyldiga till den brutala attacken och i dag tillkännagavs påföljen – dödstraff för alla fyra männen. Det var i december förra året som den 23-åriga kvinnan attackerades på en buss, våldtogs och misshandlades svårt av flera män. Hon dog på sjukhus två veckor senare. Den brutala attacken ledde till kraftiga protester mot kvinnors situation i Indien och våldtäktslagarna i landet.

– Den här domen kommer förhoppningsvis återställa tron på rättsystemet, säger åklagaren Dayan Krishnan enligt Reuters.

Våldtäkter i Indien

Jubel utanför domstolen

Nya tuffare lagar mot våldtäkt trädde i kraft i mars, som tillåter att man kan dömas till dödsstraff om offret dör eller hamnar i koma.

– Fallet är i det ovanligaste i kategorin ovanliga, sa domare Yogesh Khanna när han tillkännagav domen.

Strax efter utlöstes jubel bland de demonstranter som samlats utanför domstolen i New Delhi i väntan på domen. Folksamlingen skanderade ”Det här är bara början, vi vill ha rättvisa i flera fall”, rapporterar Reuters.

Familjen till den mördade kvinnan har hela tiden hoppats på dödstraff.

– Vi är väldigt glada, rättvisa har skipats, sade kvinnans pappa till reportrar utanför domstolen, enligt AFP.

Ska överklaga

Tre av männen har hela tiden nekat till alla anklagelser. Alla de dömda männens försvarsadvokater gick ut direkt med att de kommer att överklaga domen, vilket de kan göra ända till Högsta domstolen. 

En femte misstänkt för våldtäkten hittades död i sin cell i mars. Enligt fängelset hängde han sig i cellen. En sjätte förövare åtalades och dömdes för två veckor sedan som minderårig till tre års ungdomsfängelse.

De är oklart om och när dödstraffet kan verkställas eftersom domen måste ratificeras av en hög domstol, skriver Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet