Magnus Ranstorp, leder terrorforskningen vid Försvarshögskolan. Foto: SVT

Svårt att bemöta IS-propaganda

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisationen Islamiska staten (IS) uttalar sig nu om Paris-dåden i en ny film som SVT Nyheter tagit del av.

– Jag gratulerar den muslimska nationen för detta kvalitativa attentat som Gud underlättat för och som lyckats. Och det tackar vi Gud för, säger en IS-anhängare i videon.

IS har på kort tid släppt flera filmer där de hyllar de senaste terrorattentaten i Paris. I filmerna använder de sig bland annat av nyhetsbilder från europeiska tv-kanaler. Samma bilder av ett attentat som en hel värld fördömer beskrivs i IS propaganda som en framgång, hjältemod och de uppmanar sina anhängare att fortsätta – att attackera igen.

Uppmanade till terror för Paris-dåden

Att de vill attackera i väst är inte nytt. Så här uttrycker de sig i en ljudutsändning på franska som sändes ut den 21 oktober i år, alltså före attentaten i Paris:

Terroriströrelsen IS

”Döda dem!

Framåt, ja framåt, framåt ja framåt

Obesegrade krigare med svärdet i hand,

döda dem

Döda djävulens soldater, tveka inte

Låt dem blöda, till och med i sina hem”

Internet viktig kanal för IS

I oktober i år har också IS officiella talesperson Abu Muhammad Al-Adnani skickat ut ett tal på sociala medier där han uppmanar sin anhängare att överallt angripa korsfararna i deras egna länder, var de än finns. Med korsfarare menas kristna.

IS har många och skickliga medieavdelningar. Så gott som varje dag publicerar de filmer där de skickar ut sin välregisserade propaganda. De använder effektivt olika sociala medier för att nå ut med sitt budskap. Internet är en av IS viktigaste och mest framgångsrika redskap för att sprida propaganda, och för att locka – och i bästa fall – rekrytera människor att ansluta till dem.

Välutvecklad mediestrategi

Magnus Ranstorp som leder terrorforskningen vid Försvarshögskolan menar att IS mediestrategi är välutvecklad.

– De är skickliga på det här med videoproduktion och de använder våra egna nyhetssändningar. De använder lugna intervjuer som berättar att ”vi är på väg, vi är framgångsrika. Vi kommer att segra och inspireras av detta”.

Hur mycket ska vi ta det här på allvar?

– Det är allvar, för att det finns direktiv från IS officiella talesperson al-Adnani och det anspelar på detta. Han har tidigare gett direktiv till andra individer att genomföra attacker. Men det här är ju en del av ett större propagandamaskineri som projekteras dagligen.

Vad finns i dag i Sverige för motbudskap till detta?

– Inget. Och det visar lite grann problematiken. Det finns bara detta. Det är som en tsunami av information som bara flödar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet