Den gripne mr-aktivisten Peter Dahlin på statlig kinesisk tv, där han erkänner att han brutit mot lagen. Arkivbild. Foto: TT

Svensk fängslad i Kina har släppts

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska människorättsaktivisten Peter Dahlin, som har suttit fängslad i 23 dagar i Kina, har släppts och utvisats ur landet. Han har på tisdagsmorgonen lämnat Kina. Det bekräftar den fängslade svenskens pappa för SVT Nyheter.

Peter Dahlins pappa bekräftar att hans son har släppts och utvisats från Kina.

– Vi fick beskedet av utrikesdepartementet tidigare i eftermiddag, säger Thomas Dahlin till TT.

Kinasvensk

Sent på eftermiddagen hölls en presskonferens på kinesiska utrikesministeriet där myndigheten informerade om beslutet att utvisa svensken.

Tidigt på tisdagsmorgonen bekräftade Dahlins pappa för SVT Nyheter att Peter Dahlin lämnat Kina. Enligt fadern kommer han att göra ett uttalande när han är redo för det.

Erkände i statstelevisionen

35-årige Peter Dahlin greps då han skulle gå ombord på ett plan från Peking den 3 januari och anklagades för att ha ”uppmuntrat massorna att motsätta sig regeringen.”

Svensken framträdde sedan i kinesisk stats-tv, där han inför kameran erkände att han brutit mot kinesisk lag. Tv-nyheterna i Kina har i växande grad använts som en skampåle och enligt flera människorättsorganisationer ska erkännandet ha varit framtvingat.

I media rapporterades sedan att Peter Dahlin varit del av en illegal organisation, som med hjälp av utländska pengar utförde aktiviteter som hotade landets nationella säkerhet.

Peter Dahlin arbetar för organisationen Chinese Urgent Action Working Group, som utbildar människorättsaktivister i juridik och stöder jurister som arbetar ideellt med att försvara människor utsatta för rättsövergrepp.

UD har haft kontakt med både myndigheterna i Peking och med Kinas ambassadör i Stockholm angående fallet.

Wallström kommenterar

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger i ett skriftligt uttalande att hon under dagen fått information av kinesiska myndigheter om att Peter Dahlin frigivit.

”Jag välkomnar att Peter Dahlin nu kan återförenas med sin familj i Sverige. Detta har skett efter täta kontakter mellan svenska UD och kinesiska företrädare”.

”Jag hyser samtidigt stor oro över den frihetsberövade svenska medborgaren Gui Minhai. Våra ansträngningar i att få klarhet i hans situation och möjligheten att besöka honom fortsätter med oförminskad styrka”, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinasvensk

Mer i ämnet