Kustbevakningens KBV477 har sedan i oktober förra året funnits på plats i Grekland. Arkivbild. Foto: TT

Svensk räddningsinsats förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska närvaron på Medelhavet utökas från och med april. Kustbevakningens pågående insats i Grekland förlängs till den 30 september och utökas samtidigt.

Två patrullbåtar i stället för en.  Så hoppas Kustbevakningen kunna rädda ännu fler liv, när insatsen på Medelhavet förlängs med ytterligare ett halvår.

Den svenska närvaron i Medelhavet, med båt och flyg, räddade över 8 000 människor under förra året. Nu både förlänger och utökar Kustbevakningen sin insats för EU:s gränsbevakningsorgan Frontex.

Kontrollera – och rädda

Uppdraget är både gränskontroll och att rädda liv.

– Vi såg en successiv ökning av antalet migranter under 2015 och vi har sett en väldigt stor ökning initialt i år, säger Kenneth Neijnes, som är operativt ansvarig för Kustbevakningens insatser inom Frontex.

– Det finns ett stort behov av att ha fartyg i området, så att inte människor förolyckas.

En tanke har varit att byta ut patrullbåten som sedan i oktober finns stationerad på Lesbos i Grekland mot ett större fartyg. Till slut föll valet dock på att skicka ytterligare en patrullbåt i stället.

Minskar avståndet

Kenneth Neijnes beskriver en situation med sjöodugliga flottar med ett stort antal människor ombord, där det inte är ovanligt att människor måste räddas direkt ur vattnet. Fördelen med de mindre patrullbåtarna är att avståndet till vattenytan är relativt litet.

– Det kan vara uppemot 70-80 personer i gummiflottarna som kommer. Då har vi ibland hamnat i ett gränsläge där det blivit svårt att ta ombord alla, säger han.

– Nu får vi möjlighet till större insatser vid samma tidpunkt, där vi kan operera med två båtar samtidigt.

Den utökade insatsen ska pågå från den 1 april till den 30 september. Under april ska dessutom ett spaningsplan från Kustbevakningen vara stationerat i Italien.

– Planet ska jobba ner mot Egypten, Libyen och Tunisien, ett gigantiskt vattenområde, under hela april, säger Kenneth Neijnes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.