Svensk student skjuten i Miami

Uppdaterad
Publicerad

En svensk student vårdas med allvarliga skador på ett sjukhus i Miami sedan han skjutits i magen i samband med ett rånförsök. Mannen, som är i 30-årsåldern och kommer från Stockholm, sköts ned i den populära stadsdelen Wynwood i centrala Miami, skriver TT. – Just nu känner man bara lättnad över att det inte är värre, säger hans bror till SVT Nyheter.

– Han hade bara gått runt hörnet på en populär gata i Wynwood efter en middag med våra föräldrar. Där blev han hotad med pistol av två killar. Han gav dem mobilen, men vägrade ge plånboken, där han hade viktiga saker, vilket kanske inte var så bra.

När studenten inte gav rånarna sin plånbok blev den ena rånaren uppmanad att skjuta honom, säger studentens bror.

– Min bror backade med händerna uppsträckta men då hade den ena sagt ”blast him”. Den andra killen sköt två skott.

”Lyckliga att han lever”

Ett passerade genom kroppen utan att träffa några vitala organ. Den andra kulan fastnade nära ryggraden.

– Läkarna vågar inte ta bort kulan från ryggraden än eftersom det finns en risk att de förvärrar skadan.

Föräldrarna finns på plats på sjukhuset men kommer enligt brodern att gå på fredagens examensceremoni där skolledningen också planerar att uppmärksamma händelsen med den svenske studenten i någon form.

– Jag har pratat med honom och tror att han fokuserar på att bli frisk så fort som möjligt. Han kunde till och med skämta om hur dålig skytten var, säger brodern.

Även om familjen är skakad försöker de fokusera på att mannen faktiskt överlevde.

– Vi är bara lyckliga att han lever och att han, i allt det här hemska, fortfarande är med oss. Vi måste se det positiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.