• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Linda Lustig och Carin Ekroth Foto: Privat

Svenskarna samlade in 100.000 – åkte till Budapest för att hjälpa flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Linda Lustig och Carin Ekroth satt på planet till Budapest, där de skulle tillbringa en trevlig långhelg. De hade planerat att dela ut lite förnödenheter till flyktingar, men projektet växte och plötsligt hade de samlat in 26.000 kronor. Bredvid dem på planet satt Kaveh Chamsai som inspirerares av deras plan, och lyckades själv samla in 70.000 kronor.

Från början hade Linda Lustig och Carin Ekroth från Stockholm tänkt sig att spendera en vanlig semesterweekend i Budapest med shopping och sightseeing, men beslutade sig för att under en eftermiddag dela ut lite vatten till de flyktingar som de visste befann sig i staden.

– Det kändes fel att åka hit på semester och bara spendera pengar, när folk har det rent ut sagt förjävligt. Det kändes inte bra i magen, säger Linda Lustig till SVT Nyheter.

#flykt

26.000 kronor – på fyra timmar

För att samla ihop lite extra pengar som de kunde använda för att köpa förnödenheter så skickade de ut sms till sina vänner för att fråga om någon ville skänka en hundralapp. Då detta mottogs positivt lade de även ut en förfrågan på sociala medier.

– Vi tänkte, det blir ju inte så mycket pengar. Men det började rassla in, och på bara fyra timmar hade vi samlat in 26.000 kronor.

”Vi är bara två vanliga personer”

Väl på plats kunde de se att pengarna räckte mycket långt, och att det skulle bli mycket logistik med att inhandla, transportera och distribuera alla varor.

– Vi är bara två vanliga personer, ingen välgörenhetsorganisation. Jag har väl alltid haft intresset, men har aldrig gjort något sånt här förut, säger Linda.

”Det var kaos”

De hyrde två minibussar med chaufför, och tillsammans med en grekisk student de träffat fyllde bussarna med frukt, snacks, blöjor, hygienartiklar och juice. Sedan begav de sig sedan till tågstationen, där de flesta flyktingar håller till, för att fråga volontärer hur de bäst skulle hantera sin dyrbara last.

– Det var kaos där, och vi fick inte prata med någon. När vi frågade polisen förbjöds vi att ens lämna maten, då vi behövde tillstånd. Hur man fick tillstånd ville de inte svara på – de var inte intresserade av att hjälpa för fem öre. Men vi beslutade oss för att göra det ändå, och trängde oss fram för att försöka se till att barnen fick först. Det var mycket ryckande i tröjorna, men folk var mycket tacksamma och glada.

Facebook-inlägg gav 70.000

Kaveh Chamsai, som satt bredvid Linda och Carin på planet till Budapest, tog sin läkarlegitimation i Ungern. Under 2015 flyttade han tillbaks till Sverige, men skulle göra ett kortare besök i Budapest. Med hjälp av ett Facebook-inlägg samlade han ihop 70.000 kronor, och skulle under fredagskvällen ansluta sig till Linda och Carin.

– Migration Aid är den huvudsakliga organisationen på plats, men de har redan fyllt sina förråd och har satt stopp för folk som vill donera till dem. Så vi får dela ut direkt på stationen i stället, säger Kaveh till SVT Nyheter.

I dag har de varit på apoteket för att ordna läkemedel, de har köpt ritpennor och block till barnen och permanenta förnödenheter, så som filtar, tält, regnskydd och regnkläder.

– Igår var det lugnt på stationen, men utmattningen och frustrationen hänger i luften. Senare i kväll ska vi tillbaka dit för att dela ut resten.

”Helt sjukt hur folk har hjälpt till”

Kaveh är tacksam för all hjälp och uppmuntran han fått hemifrån.

– Det är helt sjukt hur folk där hemma hjälpt till. Det är svårt att sätta ord på hur de helt villkorslöst har försökt hjälpa till. Det är alla i Sverige som gör det viktiga jobbet och bidrar, vi är bara ett verktyg för de som inte har möjlighet att vara på plats, säger han.

”Definitivt något vi vill fortsätta med”

Även Linda och Carin har fått mersmak.

– Det är inte så att man räddat världen, men man gör vad man kan. Vi har redan börjat prata vad vår nästa grej blir. Det är förstås mycket känslor involverade, men det här är definitivt något vi vill fortsätta med. Vi vill också passa på att tacka alla som hjälpt oss, avslutar Linda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet