Foto: Wikimedia Commons

Julia bor på attackerade hotellet: ”Vi är i chock”

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra skandinaver befinner sig i Hurghada, turistorten i Egypten som under fredagskvällen skadades av en attack där beväpnade män gick in på ett turisthotell. Julia Johning, 22, från Trelleborg bor på det attackerade hotellet Bella Vista och var på väg tillbaka till hotellet efter ett restaurangbesök.

22-åringen skriver i ett sms till SVT Nyheter att hon och hennes kompis tog det ganska lugnt till en början. När hotellet attackerades satt de och åt, och till en början var det lite svårt att få information om vad som hänt.

– Efter information från personal från hotellet blev vi chockade och åkte ifrån området omgående, skriver hon till SVT Nyheter.

Hotellattack i Hurghada

Att resturangbesöket drog ut på tiden kan ha räddat deras liv, tror Julia.

– Vi var precis på väg till hotellet för att byta kläder. Lite seg personal på restaurangen vi åt på räddade kanske våra liv. Vi är i chock men har många vänner som hjälper oss så vi är i säkerhet.

”Vill bara hem”

Nu försöker hon få kontakt med sitt resebolag.

– Jag vill bara hem, helst redan i kväll, säger hon till SVT Nyheter.

Hemma i Trelleborg sitter pappa Thomas Johning, fredagskvällen förvandlades till en mardröm när han nåddes av nyheten om vad som hänt i Hurghada där dottern Julia nu befinner sig.

– Den information jag har är att hon är i säkerhet i en kompis lägenhet, en kompis som bor där. Just nu försöker hon få kontakt med sin resekamrats föräldrar och även försöker få kontakt med Apollo. Så att de vet vad de ska göra så att säga, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Hur känns det för egen del?

– Jättejobbigt. Jättejobbigt. Samtidigt skönt att hon inte var där precis när det hände utan hon slank undan med livhanken ganska så precis. Frågan är ska hon komma hem nu, ska de skicka hem henne nu? Vad säger UD? Ska de stanna kvar och åka hem på sin vanliga tid? Jag skulle gärna vilja att hon kom hem nu, säger Thomas.

”För oss är det okej”

Även svenska Camilla Fredriksson befinner sig just nu i Hurghada på ett hotell drygt en mil ifrån det hotell där attacken skedde.

– Det är ganska lugnt här men man märker att många sitter och läser i sina telefoner och ringer sina anhöriga, säger hon till SVT.

Likt Camilla finns även Carl Heath från Göteborg i Hurghada. Han är där tillsammans med en vän och deras respektive barn, sex och åtta år gamla.

– För oss är det okej, vi befinner oss på ett hotell som inte är attackerat. Vi tror att vi är i andra änden av Hurghada i förhållande till det angripna hotellet, säger han till TT.

Han och hans sällskap är utom fara, förklarar han. Men stämningen är orolig.

– Det måste också vara jobbigt för alla anhöriga därhemma som undrar vad som hänt alla de som är här. Vi själva vet inte så mycket om det som hänt, förutom det som vår resebyrå har berättat och det vi läser på Twitter. Det är tydligen två svenskar skadade, vad vi har sett i informationen från de egyptiska myndigheterna, säger han.

Barnen undrar vad som hänt

Han berättar att barnen fått reda på vad som hänt.

– Det är klart att barnen undrar vad som hänt, när alla börjar twittra och fråga. De är snabba på att känna av sådant. Därför har vi berättat för dem, säger Carl Heath

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellattack i Hurghada

Mer i ämnet