Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) har Sverige nästan 5.000 ärenden där människor är registrerade som asylsökande i Ungern, men där Ungern vägrar ta emot dem när Sverige vill skicka tillbaka dem. Foto: TT

Sverige vill öka EU-trycket mot Ungern

Publicerad

Irritationen växer över Ungerns nej till att ta hand om asylsökande som åkt vidare till andra EU-länder. Om inget händer måste saken tas till domstol, är regeringens bud till EU-kommissionen.

– Det är kommissionens ansvar att se till att avtal hålls och här är vår åsikt den att Ungern inte följer Dublinreglerna, säger migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) efter att ha träffat EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos i Bryssel i morse.

Tvist med Ungern

Sverige har länge stångats med ungerska myndigheters ovilja att återta asylsökande som dykt upp i Sverige, men som visat sig först ha blivit mottagna i Ungern. Enligt EU:s regler ska de då skickas tillbaka till det EU-land där de först registrerats.

– Vi har nästan 5 000 ärenden där människor är registrerade som asylsökande i Ungern, men Ungern tar inte emot dem när vi ska skicka tillbaka dem. Gör de inte det — ja, då ska EU-kommissionen öppna ett överträdelseärende. Det är deras skyldighet, säger migrationsministern.

EU-domstolen

Dimitris Avramopoulos åker i dag till just Ungern för att diskutera flyktingsituationen med berörda myndigheter på plats. Med sig får han klara besked om vad Sverige tycker.

– Får han inga goda signaler därifrån — ja, då är nästa steg EU-domstolen, anser Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.