SVT Nyheters Niclas Berglund stöter på tungt beväpnad militär på väg till Mosul. Foto: Niclas Berglund/SVT

SVT i Irak: ”IS kommer att slåss till sista blodsdroppen”

Uppdaterad
Publicerad

Slaget om Mosul kommer allt närmare, kurdiska och irakiska styrkor har bildat en ring runt staden och slaget om miljonstaden i Irak väntas ske inom de närmaste dagarna. SVT:s Mellanösternteam befinner sig nu i Bagdad och kommer att försöka resa till området.

Offensiven för att inta Mosul är inne på sitt tredje dygn.

– Nu på morgonen fortsätter intensiva strider. De kurdiska styrkorna i norr och den irakiska armén i söder har med hjälp av shiamilis, koalitionen och understöd av amerikanskt stridsflyg slagit en ring runt staden som dras åt allt mer. Man kommer närmare och närmare de centrala delarna av Mosul, säger Stefan Åsberg, just nu på plats i Bagdad.

Slaget om Mosul 2016-2017

”Till sista blodsdroppen”

Islamiska staten har vid liknande tillfällen tidigare gett upp och flytt när motståndet dragit nära, speciellt i Irak.

– Men det som talar för att man kommer slåss på ett helt annat sätt nu är att det här är det sista fästet man har i Irak. Det är en stad som genererat pengar och inflytande genom oljan. Från irakiskt håll räknar man med att de här kanske 5.000 till 8.000 terroristerna kommer att slåss till sista blodsdroppen.

Vad har IS att sätta emot?

– Sina liv. De är beredda att dö för sin sak. Dessutom kom man över en massa amerikanska vapen när man intog Mosul, så de är tungt beväpnade, beredda att dö och beredda att använda den civila befolkning som en mänsklig sköld. Det ryktas också att IS har tillgång till kemiska vapen, så vad som helst kan egentligen hända – och det är det som gör den här striden så svår.

”Kommer skjuta för att döda”

I staden tros en och en halv miljon oskyldiga människor bo, varav en halv miljon är barn. Hjälporganisationer har slagit larm om att vi står inför en enorm humanitär katastrof.

– Den irakiska militären har uppmanat folk att ta det lugnt och hålla sig inomhus, eftersom den Islamiska staten gått ut med ett budskap om att de kommer att skjuta för att döda när de ser någon försöka ta sig ut ur Mosul, berättar Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg.

Han ska tillsammans med fotograf Niclas Berglund nu ta sig närmare Mosul, inbäddade hos den irakiska militären.

En miljon väntas fly

Men det är inte bara själva striden som kan leda till en katastrof. FN varnar för att en miljon människor kommer att fly området kring Mosul nu under kaosartade förhållanden.

– Då kommer den humanitära situationen för de som försöker fly bli väldigt svår – och väldigt farlig, säger SVT Nyheters migrationskorrespondent Stina Blomgren.

Hjälporganisationerna är underdimensionerade för den här situationen berättar Stina Blomgren – de har bara kapacitet att hjälpa en femtedel av de som befaras fly.

Den halv miljon barn som tros befinna sig i området är särskilt i fokus i den

– Barnen är speciellt utsatta. De handlar dels om att nå dem med mat och vatten. Det kommer snart bli kallt, så barnen måste skyddas från väder och vind. Och det handlar också om att återförena barn med sina familjer, om många flyr snabbt riskerar barn att komma ifrån sina anhöriga, säger Stina Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet