En familj skalar potatis utanför sitt hem. Foto: Niclas Berglund/SVT

SVT i Libanon: ”Lägren har förvandlats till leråkrar”

Uppdaterad
Publicerad

Massivt regn ställer till med svåra översvämningar i de libanesiska flyktingläger, dit många syrier tagit sin tillflykt. SVT:s utsände Samir Abu Eid vittnar om en humanitär katastrof som förvärras av den kommande vintern. – Människorna kan knappt gå ut för det är så mycket vatten och lera, säger Samir Abu Eid.

Med vintern på ingång följer kyla och nederbörd. För de syriska flyktingar som flytt till tältläger i grannlandet Libanon innebär den kallare årstiden ytterligare en svår prövning.

– Det är ju redan nu en humanitär katastrof och vintermånaderna är allra svårast för dem eftersom de inte har några ordentliga bostäder. Det är tältläger för de flesta och ingenting annat, berättar SVT:s korrespondent Samir Abu Eid, som just nu befinner sig i Libanon för att rapportera om situationen i de olika flyktinglägren.

Syrienkriget

– Det regnade i bara några timmar i går kväll men trots det är det totala översvämningar i flera flyktingläger. De här lägren har förvandlats till leråkrar, med vatten och gyttja överallt.

Situationen i Libanon är extra svår till följd av obefintlig infrastruktur i lägren. I exempelvis Turkiet har många flyktingar tillgång till ordentliga byggnader med fungerande avlopp. I de libanesiska tältlägren saknas både dusch och toalett.

Kan inte gå ut för allt vatten

Den libanesiska regeringen är hårt pressad och har ingen möjlighet att ta hand om de över miljonen flyktingar som sökt skydd i landet. Årets vinter väntas bli hårdare och kallare än tidigare, men få åtgärder tas för att motverka de förväntade regnmassorna.

– Det finns vissa läger där man har lagt ut stenkross som gör att det blir mycket bättre, men många läger är bara mitt på åkrarna och då blir det bara gyttja och översvämningar när vattnet inte kan dräneras bort. De försöker bygga diken själva men det hjälper inte.

– I det läger vi besökte i dag kan människorna knappt gå ut för det är så mycket vatten och lera. De jag pratar med där berättar att när det väl regnar, regnar det in i tälten. De har försökt bygga något som liknar vanliga hus men det är bara presenningar som tak. När det svämmar över svämmar det in i husen från åkrarna.

Enorm brist på det mesta

Biståndsorganisationer står för huvuddelen av den humanitära hjälpen på plats.

– De fokuserar nu på att förbereda människor för vintern, att de får extra filtar, presenningar att täppa till bostäderna så att det inte ska rinna in, bränsle och kaminer, men inte ens det räcker till alla.

– Behovet är enormt när det gäller allting: mat, kläder, sjukvård, rubbet, säger Samir Abu Eid.

Matbistånd återupptas

Ett ljus mitt i översvämningskatastrofen är att FN har meddelat att de kommer att återuppta den mathjälp de nyligen blev tvungna att dra in tillföljd av bristande resurser.

– De lämnade besked i går att de har lyckats få in pengarna så den här hjälpen ska komma igång igen. De närmaste dagarna ska flyktingarna få de här matkupongerna. Det var någonting som många vi träffade här i dag hade känt panik inför, säger Samir Abu Eid.

”Väldigt mycket kaos”

För många flyktingar är den kommande vintern inte deras första på flykt från krigets Syrien.

– Det finns en stor hopplöshet hos flyktingarna. En del har varit här i tre år. Det här är den fjärde vintern, och kriget i Syrien ser inte ut att ta slut än på länge. De kan bli kvar här länge.

Till helgen väntas mer regn. Samir Abu Eid berättar om ett sinande hopp och en växande desperation bland de boende i flyktinglägren. Särskilt barnen och de barnfamiljer som har tagit sin tillflykt till tältlägren befaras lida svårt av den kommande vintern.

– Man ser att föräldrarna bara vill försöka överleva, att få mat för dagen. En del försöker jobba, men de här barnen är bara lämnade vind för våg. Det är väldigt mycket kaos i de här lägren. Det är en otroligt svår situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet