SVT:s reporter Bengt Norborg utanför synagogan

SVT på plats: ”Människor är tysta”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter Bengt Norborg finns på plats i Jerusalem där minst fyra personer dog i en attack mot en synagoga.

Det var på tisdagsmorgonen som två personer, beväpnade med pistoler och yxor, tog sig in i en synagoga i Jerusalem och dödade minst fyra personer.

SVT:s reporter Bengt Norborg rapporterar att det är lugnt utanför synagogan men att mängder av människor fortfarande finns kvar. Stämningen är inte hätsk, mer samlad och sammanbiten.

Attentat mot synagoga

– Det är ingen som skriker eller visar tendenser till starka känslor. Snarare är det fullt av en massa tysta ortodoxa judar som bara står och tittar, och så förstås ett enorm mediauppbåd.

Ilska bland unga

Bengt Norborg beskriver området som ett lugnt ortodoxt judiskt kvarter. Men han berättar att det också finns ilska på platsen efter morgonens dåd.

– Jag pratade med två unga killar. Den ena killen berättade att han skulle ha varit i synagogan nu på morgonen, men att han försov sig och vaknade av sirenerna efter attacken.

– Efter det sade killens kompis att Israel måste få hämnd. Han sade att det inte räcker med vakter utan att Israel måste kasta ut alla palestinier som hatar judar, säger Bengt Norborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat mot synagoga

Mer i ämnet