ANC-supportrar utanför en röstlokal i Durban. Foto: TT

Sydafrikas viktigaste val sedan demokratin infördes

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I dag hålls lokalval i Sydafrika, där den politiska ledningen för landets 283 municipalities, kommuner, ska väljas. Ett kommunalval i Sydafrika låter ju inte särskilt upphetsande, men det beskrivs av många som det viktigaste valet sedan 1994, då demokratin infördes. 

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Jag står i en av vallokalerna i Soweto med kameran i handen och väntar medan tre män från den ANC-ledda kommunadministrationen hetsigt diskuterar min närvaro. De har stoppat mig från att filma och nu vinkar den högst rankade av dem att jag ska komma. Han har en framtand i guld.

– Om du ska filma här måste du ansöka om ett skriftligt tillstånd och dessutom betala. Vi vet inte hur ditt material kommer att användas, säger han till mig.

Nervösa över missnöjet

Scenen utspelade sig i går när jag följde en lokalpolitiker från oppositionspartiet Democratic Alliance, DA, vid förtidsröstningen. Först antar jag att det bara är ett utslag av sedvanlig korruption och maktmissbruk. Att en journalist ska betala för att rapportera om ett demokratiskt val är så befängt att jag undrar om mannen ens själv tar sig själv på allvar.

Men den lokala DA-politikern sätter saken i ett annat ljus.

– Det beror på att du kom med oss. ANC har lett Soweto ohotat sedan demokratin infördes. Men nu är de nervösa för missnöjet med dem har växt enormt här.

Kan förlora majoritetsstyret

Scenen som jag var med om i går beskriver stämningsläget ganska bra här i Sydafrika. Regeringspartiet ANC har nerverna på utsidan. Tidigare har det rått ett slags inofficiell kultur inom ANC att man inte nämner oppositionspartier vid namn. Helt enkelt därför att ANC varit så dominerande att man inte velat ge obetydliga partier reklam. Men nu har till och med president Jacob Zuma angripit Democratic Aliance direkt och använt dess namn.

Så vad är det som står på spel?

Opinionsundersökningar visar att ANC riskerar att förlora majoritetsstyret i regionerna Tshwane, Nelson Mandela Bay och eventuellt också i Gauteng. I regionen Tshwane ligger presidentsätet Pretoria och i Gauteng, som är Sydafrikas ekonomiska centrum ligger landets största stad Johannesburg. I Nelson Mandela Bay finns staden Port Elizabeth och är en region som har stark historisk symbolik för ANC.

Kan degraderas till byparti

Men det är i regionerna kring Pretoria och Johannesburg som ödesvalen står för ANC. Kapstaden styrs redan av Democratic Aliance och skulle ANC även tappa Pretoria och Johannesburg betyder det att de är utröstade ur landet tre viktigaste maktcentra. 

– ANC riskerar att degraderas till ett byparti för folk på landsbygden, som analytikern Prince Mashele uttryckt saken. 

Storstäderna är också viktiga därför att det är där som kraften och möjligheten till förändring i landet ligger. Det var också där som ANC själva drev sin kamp för demokrati under apartheidregimen. Lokalvalen kan också bli en vägvisare för nästa nationella val som hålls 2019. Med ett kraftigt försvagat ANC i den lokala förankringen hotas partiets regeringsmakt.

Skyhög arbetslöshet

Och det är också nationella frågor som till stor del kommer att avgöra dagens lokalval. Korruptionsskandalerna kring president Jacob Zuma står högt på agendan i debatten nu och arbetslösheten i landet är skyhög och ekonomin har stagnerat. 

Frågan är nu vilket parti som missnöjda ANC-röstare vänder sig till. Det liberala partiet Democratic Aliance är det reellt största hotet. Men för många ses DA som ett parti för den vita befolkningen. Därför spås också Economic Freedom Fighters, EFF, ta väljare från ANC. EFF är ett radikalt parti, som bland annat har nationalisering av gruvor och banker på agendan.

Klart är att Sydafrika törstar efter förändring. Och det är troligt att denna förändring inleds i dag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.