Industrikomplexet i Kaesong Foto: AP/TT

Sydkorea avbryter industrisamarbete med Nord

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea meddelar att man nu avbryter allt samarbete med Nordkorea i den gemensamma industriparken Kaesong.

– Vi har beslutat att stoppa all verksamhet vid fabrikskomplexet Kaesong så att våra investeringar inte ska användas av Nordkorea för att finansiera landets kärnvapen- och robotutveckling, säger återföreningsminister Hong Yong-Pyo, enligt nyhetsbyrån AFP.

Höjer tonläget

Efter Nordkoreas hårt kritiserade raketuppskjutning i söndags har Sydkorea också ökat insatserna i det högljudda propagandakrig som pågår längs den hårt bevakade gränsen.

Med hjälp av mobila högtalaranläggningar hoppas militären att blandningen av popmusik, propaganda och nyheter ska nå fler nordkoreaner.

– Vi har satt in fler högtalare längs gränsen och sänder under fler timmar varje dag sedan dess, säger en talesperson vid försvarsdepartementet.

USA försöker samtidigt övertyga Kina att gå med på starkare sanktioner mot Nordkorea, efter söndagens raketuppskjutning och det kärnvapentest som den slutna diktaturen genomförde en månad tidigare.

Nya japanska sanktioner

Japan svarade på onsdagen med nya sanktioner mot Nordkorea, som enligt Reuters innebär att alla transaktioner av pengar till diktaturen förbjuds. Japan lättade på sina sanktioner 2014, efter att Nordkorea erkänt att japanska medborgare kidnappats och hållits fångna i årtionden för att träna nordkoreanska agenter i japanska.

FN: Nordkorea exporterar robotteknik

Enligt en hemlig FN-rapport som Reuters tagit del av har diktaturen, trots nuvarande sanktioner, fortsatt exportera robotteknik till länder i Mellanöstern och vapen till afrikanska stater.

Nordkorea hävdar att det var en satellit som de sköt upp, men omvärlden ser uppskjutningen snarare som ett test för att utveckla kärnvapenbestyckade långdistansrobotar.

Arméchef uppges avrättad

Samtidigt hävdar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att den nordkoreanska arméchefen Ri Yong Gil avrättats tidigare i februari. Enligt uppgifterna ska Ri ha anklagats för korruption och sammansvärjning.

Sedan den unge diktatorn Kim Jong Un tog över makten 2011 uppges flera högt uppsatta militärer och ledare ha avrättats, men uppgifterna bekräftas bara undantagsvis av regimen.

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land och leds sedan sju decennier av Kimklanen, som genom kommunistisk diktatur styr de 25 miljoner invånarna med järnhand.

FN:s människorättsråd rapporterade 2014 om dokumenterade systematiska, utbredda och grova brott som mord, förslavning, tortyr, våldtäkt, framtvingade aborter, tvångsförflyttning, försvinnanden, svält och förföljelse. Utredningen slår fast att regimen har gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten.

Västvärlden försöker med olika straffåtgärder hindra Nordkorea att utveckla kärnvapen. Den 6 januari genomförde Nordkorea sitt fjärde kärnvapentest. Enligt regimen var det en vätebomb, vilket dock avfärdas av experter.

I söndags genomförde Nordkorea en provskjutning av vad som tros ha varit en långdistansrobot. Pyongyang hävdar att det var en satellit som de sköt upp, men omvärlden ser uppskjutningen snarare som ett test för att utveckla kärnvapenbestyckade långdistansrobotar.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.