Symbol för tsunamin städas bort från staden

Uppdaterad
Publicerad

Ett strandat fiskefartyg i staden Kesennuma har blivit ett minnesmärke från tsunamikatastrofen i Japan 2011. Beslutet togs efter en folkomröstning där politikerna fick folket emot sig.

Bilden är smått absurd. Ett 60 meter långt fiskefartyg en bra bit ifrån sitt rätta element. När den våldsamma tsunamin slog in över Kesennuma den 11 mars 2011 spolades fiskefartyget Kyotoku–maru 500 meter upp på land.

I takt med att resterna av katastrofen städats bort har fiskefartyget blivit stående på land och blivit något av en vallfärdsplats för de som vill minnas den fruktansvärda dagen. I takt med att många turster sökt sig till området har Kyotoku–maru blivit ett självklart utflyktsmål.

Tsunamikatastrofen i Japan

Delade staden

Fartygets öde har dock delat staden. Borgmästaren har länge förespråkat att fartyget skulle bevaras som en minnesplats. Men folket ville annorlunda. I en folkomröstning nyligen röstade 70 procent för att båten skulle skrotas.

I ett uttalande säger fartygt ägare att de ber om ursäkt för att fartyget rört upp känslor bland de som överlevde tsunamin.

Jordbävningskatastrofen och den efterföljande tsunamin som slog till mot Japan den 11 mars 2011 skördade mer än 18.000 dödsoffer. Bara i Kesennuma omkom över 800 människor till följd av översvämningar och bränder efter tsunamin. Staden ligger i Miyagi–prefekturen på norra delen av ön Honshu. Ett område som drabbades hårt av katastrofen.

Fartyget ska nu huggas upp på plats och arbetet beräknas vara klart i slutet av oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tsunamikatastrofen i Japan

Mer i ämnet