Syrisk opposition samlas mot al-Assad

Uppdaterad
Publicerad

Syriens president Bashar al-Assad visar inga tecken på att stoppa repressionen men nu bildar dissidenter enad front. Syriens nationella råd ska nu föra upprorets talan.

Stridsvagnar kröp på söndagen ut från den syriska staden Rastan sedan säkerhetsstyrkor understödda av armén ”återställt ordningen” i den av regimen belägrade staden.

”Livet har återvänt till det normala”, förkunnade statliga nyhetsbyrån Sana medan aktivister vittnade om döda som begravts i trädgårdar efter regimens brutala tillslag.

Trots blodspillan låter sig upproret mot al-Assad inte kväsas och i Istanbul i Turkiet tillkännagav dissidenter en enad front mot regeringen: Syriens nationell råd (SNC).

Ett första steg

Rådet samlar en spridd skara regimmotståndare inne i och utanför Syrien: unga aktivister, Muslimska brödraskapet, kurdiska och assyriska grupper och liberaler. Deltagare på mötet berättar i telefon till TT att rådet representerar alla delar av upproret.

-Det är det första steget, säger Kamiran Hajo, representant för Damaskusdeklarationen och Kurdiska demokratiska partiet och som till vardags är bosatt i Sverige.

Hozan Ibrahim, en av den unga aktivistgruppen LCC:s representanter i rådet, beskriver för TT enandet kring SNC som ”en lättnad”.

-Nu kan vi gå till nästa steg vilket är att tala till det internationella samfundet om vad det syriska folket vill, säger han i telefon från Tyskland.

Kan styra

Rådets roll blir inledningsvis att föra upprorets talan, men om regimen faller finns planer på att tillfälligt styra Syrien mot demokrati. Rådets legitimitet som språkrör för upproret är därför en nyckelfråga men inblandade försäkrar att rådet kan tala för oppositionen.

Mer än hälften av medlemmarna finns bland dem som inne i landet riskerar att drabbas av regimens vrede och det är ett brett spektrum av dissidenter som är representerade.

-Alla har samlats för att fälla regimen, säger Hozan Ibrahim.

Men vägen till att fälla al-Assad är lång och varje dag växer dödstalen. Regimen har trots sanktioner inte visat några tecken på att tygla repressionen. Trots detta måste oppositionen kämpa, säger Kamiran Hajo.

-Bashar al-Assads regim måste falla. Vi ska kämpa för att han ska försvinna.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.