Syriens president Bashar al-Assad. Foto: TT

Syriska regimen går med på vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Syriens regering har accepterat villkoren för USA:s och Rysslands plan för vapenvila, enligt ett uttalande från landets utrikesdepartement som nyhetsbyrån AFP har tagit del av.

Enligt uttalandet kommer president Bashar al-Assads regim att avbryta väpnade operationer men fortsätta med ”terrorbekämpande insatser” mot Islamiska staten (IS), al-Qaidaanknutna Nusrafronten och grupper som är knutna till dessa rörelser.

Regimen kommer att Ïkoordinera” med Ryssland för att avgöra vilka grupper och områden som ska omfattas av vapenvilan, heter det vidare i uttalandet. Där gjordes det också klart att den syriska militären kommer att svara på eventuella attacker från oppositionsgrupper.

Länderna ska tillsammans försöka skissa upp vilka områden som är kontrollerade av terrorrörelsen IS, al-Qaidaanknutna Nusrafronten och andra grupper som inte ingår i vapenvilan.

Inte alla är övertygade

Samtidigt ser flera oppositionsgrupper brister i USA:s och Rysslands plan för att bryta våldsamheterna i Syrien.

Bashar al-Zoubi, chef för en oppositionsgrupps politiska gren, säger att överenskommelsen innebär ett skydd för al-Assad och hans ryska allierade att attackera oppositionskontrollerade områden.

– Ryssland och regimen kommer att utse områden som tillhör revolutionärerna till mål under förevändning att det finns en närvaro av Nusrafronten, och du vet hur blandade de områdena är. Om det händer, kommer vapenvilan att kollapsa, säger han.

Khaled Khoja, en talesperson för oppositionen, argumenterar på ett liknande sätt och oroas över att oppositionsgruppen Fria syriska arméns ställningar kan komma att bli måltavlor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.