Palmyra Foto: TT

Syriskt flyg bombar IS vid Palmyra

Uppdaterad
Publicerad

Den syriska regimen genomförde i dag flyganfall mot Palmyra. Anfallet kommer dagen efter rapporter om massakrer vid den antika staden.

Minst fyra personer hade dödats i flygattackerna, som var de mest intensiva sedan jihadistorganisationen Islamiska staten (IS) tog över staden i torsdags. Enligt den Londonbaserade rättighetsguppen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) bombades mål nära den världsarvsförklarade antika ruinstaden i Palmyra. En militärkälla uppgav att en offensiv hade inletts för att slå tillbaka IS i området.

IS anklagas för massaker

Anfallet kommer en dag efter att SOHR uppgett att IS har mördat 217 människor nära Palmyra. Ett 70-tal av dem som dödats är barn eller andra civilpersoner.

Terroriströrelsen IS

Även den statliga syriska nyhetsbyrån Sana rapporterade i går om en massaker i Palmyra, eller Tadmur som den moderna staden i anslutning till ruinerna också kallas. Enligt Sana har IS mördat 400 civila i staden, och att de flesta offren är kvinnor och barn.

Enligt nyhetsbyrån har människorna dödats för att de ”samarbetade med regeringen och inte lydde order”.

Uppgifterna bygger på vittnesmål från invånare i Tadmur men har inte gått att verifiera. Oppositionella aktivister har dock också berättat om hur gator i staden täckts av hundratals lik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet