Jubel bröt ut bland hundratals Syriza-anhängare utanför partiets högkvarter när det stod klart att vänsterpartiet och partiledaren Alexis Tsipras fått 35 procent av rösterna och vunnit det grekiska nyvalet. Foto: TT

Syriza vinner grekiska nyvalet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartiet Syriza och Alexis Tsipras tar hem segern i det grekiska nyvalet.

Segermarginalen blev större än väntat för det

grekiska vänsterpartiet Syriza som av allt att döma nu kommer fortsätta regera

med Alexisi Tsipras som ledare för en koalitionsregerin

När de senaste opinionssiffrorna presenterades i den statliga tv-kanalen ERT bröt jubel ut bland hundratals Syriza-anhängare utanför partiets högkvarter. När omkring 25 procent av rösterna var räknade tydde resultatet på att Syriza skulle få 144 av de 300 mandaten i parlamentet, medan Ny demokrati skulle få 75 procent.

Därmed lär Syriza bilda regering. Högerledaren Vangelis Meimarakis gratulerade Alexis Tsipras och Syriza till seger i nyvalet på en pressträff i Aten.

Ekonomiska krisen i Grekland

På Syntagma-torget i Aten sitter Maria Duskalaki och tittar på de som samlats att fira valsegern. Själv har hon inte röstat på Syriza men förstår varför Tsipras vann, säger hon.

– Han är det bästa alternativet av flera dåliga. Jag känner stor besvikelse över Zyriza och allla andra dåliga politiker, säger hon till SVT Nyheter på plats i Grekland.

Lågt valdeltagande

Det var ingen direkt eufori på gatorna efter valsegern. Preliminära siffror visar att endast 52 procent tog sig till vallokalerna under den soliga söndagen i Grekland. Det är ett lågt valdeltagande i ett land där det är obligatoriskt att rösta och man riskerar böter om man inte gör det. Många greker sägs vara valtrötta och SVT:s utrikeskorrespondent Ulrika Bergsten vittnar om en uppgiven stämning och att få bryr sig om valresultatet.

– De som vi har pratat med bara rycker på axlarna och säger att det inte spelar någon roll vem som vinner, att det är lika illa ändå. Det är en riktig högsommardag och folk verkar hellre ha velat spendera dagen på stranden, säger Ulrika Bergsten.

Gyllene gryning ökar

Vänsterpartiets Alexis Tsipras tog hem en storseger i valet i januari men avgick från premiärministerposten i augusti för att bana väg för nyvalet. Nu kommer han alltså åter leda landet, som har haft fem val på sex år.

– Syriza är lättade och kan andas ut nu. Men politiskt sett spelar det egentligen inte någon roll vem som styr eftersom Grekland är bundet av långivarnas krav, säger Ulrika Bergsten.

SVT Nyheter pratar med Maria Lioliou som menar att folk vill ha en vänsterregering eftersom det är Syriza som har kommit fram till avtalet med EU. Motvilligt har många greker insett att det måste till ett sådant avtal för att landet ska kunna fortsätta få ekonomiskt stöd.

– Avtalet kan bara styras av en vänsterregering. Tsipras vann också för att han är mest karismatisk av ledarna, säger Maria Lioliou.

Alla partier har gått tillbaka förutom det nazistiska partiet Gyllene gryning.

– Gyllene grynings ledare har suttit i fängelse sedan en tid tillbaka och tog nyligen på sig ansvaret för mordet på en rapsångare. Om det är det eller flyktingsituationen i Grekland som har påverkat är svårt att säga, säger Ulrika Bergsten.

Koalition behövs

För att Tsipras ska kunna leda landet krävs det att han formar en koalition med andra partier. Den första officiella reaktionen från Syriza är ett uttalande som säger att Grekland kommer att ha en ny regering inom tre dagar, enligt den grekiska tv-kanalen Alpha. Syriza kommer att fortsätta samregera med det nationalistiska partiet Oberoende greker. Det bekräftar partiledaren Panos Kammenos. De kommer att ha egen majoritet, om än knapp, skriver TT.

När Alexis Tsipras vann valet i januari, gjorde han det med löften om att få ett slut på åtstramningspolitiken. Men redan under sitt första halvår vid makten gjorde han en riktig kovändning genom att gå med på åtstramningar och privatiseringar för att få ett nytt stödpaket med nödlån. I juli när återbetalningar av lånet stoppades, såg det ut som att Grekland var på väg ut ur eurozonen.

Nyvalet i korthet

I söndagens nyval, Greklands femte val på sex år, kan 9,8 miljoner väljare rösta på 19 partier och allianser.

Valdeltagandet väntas sjunka från 64 procent i nyvalet i januari och 62 procent i folkomröstningen i juli.

Nyvalet beräknas kosta drygt 33 miljoner euro (cirka 310 miljoner kronor), vilket kan jämföras med 51 miljoner för januari-valet och 27 miljoner för folkomröstningen. Tillsammans har de tre omröstningarna kostat den grekiska statskassan en dryg miljard kronor.

För att få egen majoritet i parlamentet i Aten räcker det med cirka 38 procent av rösterna, då största partiet får 50 mandat ovanpå de 250 som fördelas utifrån valresultatet. De två största partierna, vänsterpartiet Syriza och högerpartiet Ny demokrati, har i mätningar inför valet fått cirka 30 procent var.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet