Tältlägret i Halberstadt i Tyskland. Foto: TT

Tältläger för flyktingar i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Svenska myndigheter undersöker möjligheten att bygga tältläger för att lösa boendeproblematiken för asylsökande. I tyska staden Halberstadt har det blivit verklighet. 500 personer bor i tält.

– Om det börjar snöa blir det inte bra i tälten, säger den syriske flyktingen Muhammed Tais.

Höstkylan har tagit ett fast grepp om staden Halberstadt drygt 20 mil väster om huvudstaden Berlin. Halberstadt har tagit emot 2.800 asylsökande och nu räcker inte bostäderna till för alla. För att möta efterfrågan har myndigheterna rest tält för 500 personer. I ett av dem bor Muhammed Farag och hans familj.

#flykt

– Det händer ibland på nätterna att dieseln tar slut till värmaren. Då blir det väldigt snabbt kallt i tälten och vi fryser, berättar Muhammed Farag.

Akut brist på bra boende

Tyskland är det land i Europa som tar emot flest flyktingar. Där, som i Sverige, är bristen på boende för asylsökande ett av de mest akuta problemen. I Halberstadt är det ingen av flyktingarna som klagar trots att de bor i tält.

– Vi vill bo här i Tyskland, leva i fred utan bomber och så önskar jag att mina döttrar få gå i skolan här, säger Muhammed Farag.

Baracker ska ersätta tälten

Myndigheterna i Halberstadt har gjort undantag från byggreglerna och uppför nu i expressfart träbaracker för dem som nu tvingas bo i tält. De nya barackerna ska bli färdiga i slutet av november och förhoppningen är att inga flyktingar ska behöva bo i tält under vintern. Men det är bara en förhoppning.

Migrationsverket har fått klartecken för tält

I Sverige gav statsminister Stefan Löfven i helgen besked om att tältläger kan bli aktuella även i Sverige för att lösa den akuta bristen på inkvartering för flyktingar.

– Nu ligger fokus på ett ordnat mottagande. Det första gäller att få fram ett boende. Standarden sänks. Nu gäller det att få tak över huvudet. Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att vid behov uppföra tält, sade Stefan Löven.

Det finns i nuläget redan 185 vinterbonade tält klara som kan ta 1.000 sovplatser, men fler ska beställas, enligt migrationsminister Morgan Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet