Foto: TT

Terrordådet ett slagträ i valkampanjen

Uppdaterad
Publicerad

Det tog bara några timmar innan de båda amerikanska presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump hamnade i en ordväxling om betydelsen av terrordådet mot en gayklubb i Orlando, Florida. Under måndagskvällen höll båda varsitt tal.

– Jag tänker stoppa invandringen från områden med en historia av terrorism, säger Trump.

Helgens attentat mot en gayklubb i Florida har blivit ett slagträ i de amerikanska presidentkandidaternas valkampanj. Demokraternas Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump tog tidigt till Twitter för att kommentera terrordådet som hittills har krävt 50 människors liv. Sedan följde båda två upp med varsitt tal under måndagskvällen svensk tid.

Clinton var först ut och sa att dödsskjutningen i Orlando gör att ”alla amerikaner nu måste stå enade”. Hon sa också att USA måste attackera inhemsk terrorism med ”klara ögon” och ”stadiga händer”.

Terrordådet i Orlando

I sitt twittrande vände sig Clinton direkt till hbtq-personer. ”Ni har miljoner vänner över hela landet. Jag är en av dem”, twittrade hon och fortsatte:

”Vi behöver hålla vapen som dessa från terroristers och kriminellas händer.”

I ett annat uttalande sa Hillary att USA behöver fördubbla ansträngningarna ”att skydda landet från hot utifrån och på hemmaplan. Det betyder tillintetgöra internationella terrorgrupper, arbeta med allierade för att slå till mot terrorister var de än är, hindra deras försök att rekrytera människor här och på alla andra platser.”

Clinton, som redan kampanjat för att stärka de säkerhetskontroller som görs när en amerikan köper vapen, väntas nu fokusera på just vapenlagar under sin valkampanj.

”Uppskattar gratulationerna”

Republikanernas förmodade kandidat Donald Trump beklagade sorgen och tackade sina anhängare för stödet.  I sitt tal gick han sedan till attack mot Clinton och menade att hon inte har någon aning om vad radikal islamism och att hon befinner sig i förnekelse.

– Jag vägrar att vara politisk korrekt. Jag vill göra det rätta. Jag vill reda ut saker och göra USA stort igen, sa han.

Trump meddelade också att han tänker stoppa immigrationen från områden där det finns en ”historia av terrorism” och att Clintons plan för immigration hotar hela det amerikanska samhället.

Kräver Obamas avgång

I sina tweets inför talet har Trump också gått till attack mot Clinton och den nuvarande presidenten Barack Obama.

”Jag uppskattar gratulationerna till att jag hade rätt om radikal islam. Jag vill inte ha gratulationer. Jag vill ha ihärdighet och vaksamhet. Vi måste vara smarta!” skrev Donald Trump i en tweet. Kort därefter krävde han att president Barack Obama skulle avgå och hans konkurrent om presidentposten, Hillary Clinton, dra sig ur valkampanjen eftersom de inte nämnde radikal islam i sina reaktioner.

”Våra ledare är svaga. Jag sa att detta skulle hända – och det kommer bara att bli bättre. Jag försöker rädda liv och hindra fler terrorattacker. Vi har inte råd att vara politiskt korrekta längre.”

Kritik från omvärlden

Trump antydde också att han skulle jobba för att minska antalet migranter från Mellanöstern om han vinner presidentvalet, eftersom ”hundratals migranter och deras barn har haft kopplingar till terrorism i USA sedan 11:e september”.

Hillary Clintons stab var snabba med att slå tillbaka mot Trump.

”Trump har inte erbjudit någon konkret plan för att hålla vårt land säkert och inte sträckt ut en hand till de medborgare som var måltavlan, bara förolämpningar och attacker. I kristider, mer än någonsin, söker amerikaner efter ledarskap och de förtjänar bättre,” stod det i ett uttalande.

Men Hillary Clinton var inte den enda att kritisera Trump.

”Gratulerar du dig själv för att 50 människor har dött denna morgon i en hemsk tragedi?” skrev Meghan McCain, journalist och dotter till republikanen John McCain, till Trump.

Skådespelaren George Takei länkade till Trumps tweet och skrev ”Ännu en gång, Donald, har du visat varför du inte kan leda oss. 50 människor har dött och du lapar i dig gratulationer.”

”Kampen fortsätter”

Den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders som ännu inte har gett upp drömmen om landets högsta ämbete trots att Clinton leder stort, tog tillfället i akt att kräva ett förbud för försäljning av automatiska skjutvapen i USA.

”För 25 år sedan ville jag ha ett förbud för automatiska vapen som är gjorda för att döda människor. Vi måste göra allt vi kan för att försäkra oss om att vapen inte hamnar i händerna på dem som inte ska ha dem: kriminella, psykiskt sjuka. Den kampen fortsätter.”

Donald Trump har gjort sig känd som en relativt öppensinnad republikan vad gäller hbtq-rättigheter. Han har visserligen sagt att äktenskap ska vara en union mellan en man och en kvinna, men också stöttat transsexuella i kampen mot flera delstaters lagstiftning som förbjuder dem att använda toaletter avsedda för det kön de anser sig ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet