Magnus Ranstorp, Försvarshögskolan

Terrorexpert: ”Han var en viktig person”

Uppdaterad
Publicerad

Den IS-ledare, som USA dödade var terrorgruppens ”finansminister” och väldigt viktig för IS. Det säger Magnus Ranstorp, som leder terrorforskningen vid Försvarshögskolan. Den dödade Haji Imam hade tidigare kopplingar till en svensk jihadist som dödades 2008.

USA:s försvarsminister Ash Carter gick i dag ut med information om att Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, mer känd som Haji Imam, den näst högste ledaren av terrorgruppen Islamiska staten dödats i en räd.  

–Han var väldigt viktig. Han var ju den så kallade finansministern för IS och en som flera ansåg var efterträdare till al- Baghdadi. Al-Qaduli har suttit på nycklarna till IS finansiella infrastruktur.

Svenskkoppling

Det finns även en Sverigekoppling till al-Qaduli via en svensk jihadist som dödades i Mosul 2008, berättar Magnus Ranstorp.

– Båda var högt uppsatta ledare till al-Qaida i Irak, som är föregångaren till dagens IS.

USA slår kontantlager

Även om al-Qaduli var en viktig figur säger Magnus Ranstorp att IS-mannens död inte påverkar IS-ekonomi.

– Ekonomin påverkar USA på andra sätt, förutom att ta bort ledaren. USA har bombat kontantlager och förstört hälften av de 429 miljoner dollar som IS plundrat från Mosuls banker.

Magnus Ranstorp säger att USA detaljplanerar och kartlägger IS olika ledare, och att al-Qadulis död blir en signal till medlemmar av terrorgruppen IS att de är sårbara.

– USA:s dödande av al-Qaduli skadar IS på så sätt han nu inte finns att skicka in om IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi faller bort. Men det kan också påverka den interna turbulens inom IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.