IS-ledaren Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli dödades i en amerikanska attack tidigare i veckan. USA:s försvarsminister Ash Carter bekäftade detta under fredagen. Foto: TT/US State Department

Andremannen i IS död

Uppdaterad
Publicerad

Andremannen i terrorgruppen Islamiska staten, IS, dödades i en räd i Syrien tidigare den här veckan. Det säger officiella försvarstjänstemän till NBC News.

USA:s försvarsminister Ash Carter bekäftade att det var Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, mer känd som Haji Imam, som USA:s styrkor dödade i veckan.

– Vi har dödat flera nyckelpersoner inom terrorgruppen IS den här veckan, sa USA:s försvarsminister Ash Carter på en presskonferens. 

al-Qaduli har tidigare varit medlem i al-Qaida och agerade enligt Time som högerhand till terrorgruppens ledare Abu Musab al-Zarqawi. När Islamiska staten bildades av tidigare al-Qaida-medlemmen Abu Bakr al-Baghdadi följde al-Qaduli med och agerade där som ledare när al-Baghadadi var skadad.

”Systematiskt eliminerat IS kabinett”

Enligt International Business Times menade många att al-Qaduli var IS näste ledare eftersom han var en av terrorgruppens mest erfarna krigare.

Tidigare den här månaden gick amerikanska armén också ut med att en annan IS-ledare, Omar al-Shishani, mer känd som ”Tjetjenen Omar”, tros ha dödats i en flygräd i Syrien.

– Vi har systematiskt eliminerat IS kabinett, sa Ash Carter.

Skadat IS ekonomiskt

Han nämnde att han för några månader sen sagt att USA skulle slå ut IS ekonomiskt. al-Qaduli sågs som en del i det då han ansågs vara ”finansminister” för terrorgruppen. Ash Carter nämnde också att USA slagit ut IS möjligheter att betala ut löner till sina krigare genom att attackera byggnader där pengar förvarades.

Samtidigt som dödandet av de två männen ses som ett hårt slag mot IS medgav Ash Carter att de dödade ledarna kommer att ersättas och att kampen mot terrorgruppen fortsätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.