Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Arkivbild. Foto: TT

Terrorforskare: Risk för fler planerade attacker

Uppdaterad
Publicerad

En fransman har gripits misstänkt för att ha planerat ett terrordåd i samband med fotbolls-EM. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp är det möjligt att det finns planer på fler attacker. ”Det är framför allt IS som är det stora hotet”, säger han.

Fransmannen uppges ha haft sprängmedel och vapen på sig när han greps i Ukraina på väg in i Polen den 21 maj.

Det är ännu oklart om han ingår i en större terrorcell, men terrorforskaren Magnus Ranstorp vid svenska Försvarshögskolan säger att terrorister alltid har ett större nätverk i ryggen även i de fall de utför saker och ting på egen hand.

Fotbolls-EM 2016

Risken ökar

Just Frankrike har varit särskilt utsatt för terrordåd och risken ökar i samband med fotbolls-EM, som startar den 10 juni.

– Vid publika evenmang ökar alltid risken för att någon vill stjäla strålkastarljuset och sprida så mycket skräck och fruktan som möjligt. Nu är vi i ett läge där IS (Islamiska Staten) är väldigt trängt, det uppdagas planer i olika EU-länder. Man får hoppas att man har stört ut de viktigaste noderna, men ingen vet säkert, säger Magnus Ranstorp.

Den gripne fransmannen är dock en del av en annan falang – den högerextrema. Mannen beskrivs som ultranationalist av säkerhetstjänst.

Publika platser

Både politiska ledare och säkerhetstjänster har tidigare talat öppet om hotbilden mot fotbolls-EM. Bevakningen i samband med evenemanget är stor, men trots det är det mycket svårt att skydda sig mot attacker.

Risken för attentat kanske inte är så stor vid själva arenorna, där bevakningen är så pass hög. Sannolikheten är högre att terrorister riktar in sig på andra publika platser, menar Magnus Ranstorp.

– Det kan vara oskyddade platser där folk samlas och tittar på matcherna. De kan försöka mot stadion också, men att få in vapen och sprängmedel där kan bli svårt. De har väldigt mycket bevakning efter Parisdåden (i november förra året), vilket gör att det finns en närvaro för att kunna besvara en incident på kort tid om något sker.

Vilka grupper kan tänkas planera terrordåd i samband med fotbolls-EM?

– Det är grupperna som antingen ställer sig bakom IS eller som har direktkoppling till IS, eller al-Qaida och al-Qaida-affilerade grupper. Det är framför allt IS som är det stora hotet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2016

Mer i ämnet