Fransk kravallpolis griper in vid sammandrabbningar i Marseille i lördags. Foto: TT

Ryssland kallar upp franska ambassadören efter fotbollsbråket

Uppdaterad
Publicerad

Ryska utrikesdepartementet kallar upp Frankrikes ambassadör för att protestera mot gripandet av ryska fotbollssupporters i Marseille. Utrikesminister Sergej Lavrov hävdar att agerandet bryter mot internationella konventioner.

I lördags drabbade engelska och ryska fans samman i samband med en EM-match i Marseille. I efterdyningarna har fransk polis gripit 43 ryska supporters och anklagat 150 ”vältränade” ryska huliganer för att ligga bakom sammandrabbningarna.

Nu har Rysslands utrikesdepartement kallat upp den franske ambassadören Jean-Maurice Ripert i protest mot de franska myndigheternas agerande, rapporterar BBC.

Fotbolls-EM 2016

”Mer bränsle på anti-ryska känslor... kan allvarligt försämra andan i de rysk-franska relationerna”, uppger utrikesdepartementet i ett uttalande.

Bryter mot konventioner

Strax före beskedet höll Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ett tal i det ryska parlamentet, där han kritiserade den franska polisen.

– Det var en helt oacceptabel händelse när en buss med fler än 40 ryska fans stoppades och (polisen) krävde att de skulle lämna bussen för id-handlingar och id-kontroller, sade Sergej Lavrov.

Utrikesministern menar att gripandet bryter mot internationella konventioner.

– Det står klart att Frankrike agerade mot sina skyldigheter enligt Wienkonventionen, och jag har redan skrivit till den franska utrikesministern och krävt att han inte ska tillåta sådana händelser igen.

Blivit provocerade

Lavrov medger att en del ryska fans uppträtt illa och säger att det är oacceptabelt, men påstår samtidigt att de har blivit provocerade.

– Ni har sannolikt sett chockerande bilder på när de hoppar på den ryska flaggan, skriker förolämpningar mot ryska ledare och på några av de bästa ryska idrottsmännen. Självklart är det aldrig accaptabelt att ta till nävarna, men det är också oacceptabelt att ignorera provokatörer som försöker skapa krislägen.

Britter gripna

Minst fyra ryssar kommer att deporteras efter att ha gripits på tisdagen.

Fem engelska fans har gripits för att ha kastat flaskor mot polisen. Ytterligare en person har gripits i samband med matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2016

Mer i ämnet