De åtta åtalade anklagas för mordförsök och för att ha bildat en terrorgrupp. Foto: TT

Terrorrättegång mot tyska högerextremister

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds den stora rättegången mot den så kallade Freitalgruppen i den tyska delstaten Sachsen. En kvinna och sju män är anklagade för våldsamma attentat och mordförsök mot flyktingar och vänsterpolitiker.

En särskild säkerhetssal har byggts för denna rättegång som i storlek är i nivå med rättegångarna mot vänsterterroristerna Röda arméfraktionen, RAF, under 1970-80-talet.

De åtta åtalade anklagas för mordförsök och för att ha bildat en terrorgrupp. Brotten ska ha begåtts 2015, det år då Tyskland tog emot uppemot 900.000 flyktingar och migranter.

Sprängmedel och rörbomber

Gruppen ska ha köpt illegala sprängmedel och tyngre pyrotekniska produkter och även tillverkat egna rörbomber, enligt åtalet. De anklagas för att ha fäst sprängmedel på ett fönster till ett asylboende, varvid en syrisk flykting skadades av glassplitter i ansiktet.

De misstänkta, som har vanliga jobb i samhället, började med främlingsfientliga demonstrationer men radikaliserades och anklagas nu för fem attentat, bland annat mot ett vänsterkollektiv, flera asylboenden och för en bilbomb riktad mot en vänsterpolitiker.

Polisers inblandning

Tre poliser har varit föremål för utredning i samband med åtalet mot Freitalgruppen. Det fanns misstanke om att poliser hållit medlemmarna informerade om polisingripanden men utredningen har inte resulterat i något åtal.

Den lilla staden Freital med omkring 40.000 invånare ansågs under DDR-tiden vara en socialistisk mönsterstad. Efter Berlinmurens fall lades stora delar av industrin ner och under 90-talet utfördes ett flertal attentat av skinheadsgrupper mot asylboenden, vilket även SVT Nyheter rapporterade om.

Attentat mot asylboenden ökar

Det högerextrema partiet NPD har sitt starkaste fäste i området, även det invandringsfientliga partiet Alternativ för Tyskland väntas få starkt stöd här vid nästa val.

I Tyskland har antalet attentat mot asylboenden ökat de senaste åren. 2016 utfördes 3.500 attacker i landet.

Rättegången väntas pågå till september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.