En sibirisk tiger har fotograferats i en kamerafälla. Tigrarna i Sibirien ökar i antal. Enligt den senaste inventeringen är stammen nu drygt 500 djur. Foto: TT

Tigerstammen i Sibirien växer

Publicerad

Antalet tigrar i ryska Sibirien har ökat de senaste tio åren. Enligt en ny inventering finns det nu drygt 500 tigrar i regionen, en ökning med över tio procent sedan 2005.

– Bevakningen har ökat och straffen för tjuvjakt har blivit mycket hårdare. Förr kom man undan med lite böter, nu riskerar man fängelse i flera år, säger Ola Jennersten, ansvarig för tigrar på Världsnaturfonden (WWF).

Det ökade skyddet, som också lett till en ökning av stammarna av bytesdjur, är delvis en effekt att tigertoppmötet i Ryssland 2010 då alla länder i Asien med vilda tigrar enades om att försöka fördubbla antalet vilda tigrar till 2022. Då beräknades den totala tigerstammen i det vilda till cirka 3 200 djur.

– I Ryssland tog man detta på allvar. Det har gett resultat, säger Jennersten.

Kurvan pekar uppåt

Andra länder där tigrarna har blivit fler på sistone är Indien, Nepal, Bhutan och Bangladesh. Dessa länder har i dag tillsammans runt 2.800 tigrar, varav merparten i Indien.

– Det här kan betyda att vi för första gången på 100 år kanske har en kurva som pekar uppåt, säger Jennersten.

Fakta: Tigrar

Antalet tigrar i det vilda har ökat något de senaste åren, från cirka 3.200 år 2010 till cirka 4.200 i dag.

Antalet tigrar per land:

– Ryssland, 510.

– Kina, 50.

– Indien, 2 230.

– Nepal, 200.

– Bhutan, 100.

– Bangladesh, 250.

– Burma, 60.

– Thailand, 200.

– Malaysia, 300.

– Indonesien, 300.

I Vietnam, Laos och Kambodja finns möjligen enstaka tigrar, men sannolikt är arten utdöd i dessa tre länder.

Källa: WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.